2022. november 28. - Stefánia
EUR : 412.6
USD : 397
Időjárás ikon

Fidesz 60 % - berobbant a Mi Hazánk, legerősebb ellenzéki párt lett

Mélyrepülésben a baloldali ellenzék, a Mi Hazánk óriásit erősödött. 

Ezúttal is érvényesült a sokat emlegetett „győzteshez húzás”, és most is sokkal többen emlékeztek úgy, hogy voltak szavazni, mint ahányan ténylegesen voksoltak - többek között ez derül ki a Medián felméréséből, mely a HVG számára készült. Ez az első olyan kutatás, mely az országgyűlési választások után készült. 

E szerint többségbe (54 százalék) kerültek azok, akik szerint az országban „jó irányba mennek a dolgok”, és minden második szavazópolgár, illetve minden harmadik párt nélküli, „bizonytalan” válaszadó is inkább reményekkel, mint aggodalommal tekint a jövőbe. Még a veszteseket támogatók borúlátása is csökkent, igaz, csak egy paraszthajszállal (95-ről 92 százalékra).

A választani tudó biztos szavazók körében a 

- Fidesz 60;

- a Momentum 8;

- a Mi Hazánk és a Demokratikus Koalíció 7-7;

- a Magyar Kétfarkú Kutya párt 6; 

- a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom 3-3;

- az MSZP 2;

- az LMP és a Párbeszéd 1-1 százalékon áll.

Azonban mindent egybevetve a Mi Hazánk annyiban is átvette a Jobbik korábbi (2014 és 2018 közötti) szerepét, hogy egy hónappal a választások után – ha csak szűk különbséggel is – a legerősebb ellenzéki pártnak tekinthető: 1 százalékponttal megelőzi a DK-t, és még 1-gyel a Momentumot. Ezek persze hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható.

Emellett T. László a teljes szavazókorú népességben az ellenzéki politikusok népszerűségi ranglistáján a harmadik helyre került. Erősen árnyalja azonban a képet, hogy az ellenzéki szavazók körében viszont kilenc közül a legutolsó.

Az adatok alaposabb vizsgálata rávilágít, hogy a Mi Hazánk első embere 53 százalékos támogatottságot élvez a kormánypárti szavazók körében, és csak 14 százalékosat az ellenzékiekében. Olyan esetre azonban eddig még soha nem volt példa, hogy – mint most T. László – egy magát ellenzékiként pozicionáló politikus számottevően kedveltebb legyen a kormánypárti, mint az ellenzéki oldalon. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató