2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Lavrov: Oroszország energiahordozóinak elég vásárlójuk akad

Beszélt arról is, hogy Oroszország pontosan tudja, mitévő legyen a nyugati szankciók közepette. Pontosan tudjuk, hogyan éljünk tovább. A fő következtetés az, hogy egyáltalán ne számítsunk arra, hogy a Nyugat képes lenne a megállapodásra.

Lavrov szerint a Nyugat megmutatta, hogy hegemóniája érdekében kész szembemenni saját elveivel, nyíltan lop és rabol. A tárcavezető ezzel kapcsolatban a magántulajdon sérthetetlenségét és az ártatlanság vélelmét említette.

Hangsúlyozta: Moszkva innentől fogva csak magára és megbízható partnereire fog hagyatkozni, akik túlnyomó többségben vannak.Szólt arról is, hogy Oroszország arra számít, az ukrajnai különleges katonai művelete céljainak elérésekor a Nyugat felhagy majd az Egyesült Államok és szövetségesei vezette egypólusú világrend kialakításával és az ENSZ Alapokmányának megsértésével.

Mint mondta, Moszkva nem kíván európai háborút. Mi ezt egyáltalán nem akarjuk, de szeretném a figyelmüket felhívni arra, hogy éppen a Nyugat sulykolja kitartóan, hogy ebben a helyzetben vereséget kell mérni Oroszországra. A következtetést vonják le maguk – hangoztatta.

Az orosz diplomácia irányítója elmondta, hogy Maszkatban tett látogatása alkalmával részletesen tájékoztatta ománi tárgyalópartnereit az ukrajnai hadműveletről, illetve annak geopolitikai következményeiről. Hozzátette, hogy Omán álláspontját a kérdésben Moszkva kiegyensúlyozottnak és megfontoltnak, de mindenekelőtt nemzeti érdekekből fakadónak tekinti.

Buszaidi kijelentette, hogy Omán tiszteletben tartja az OPEC+ keretében Oroszországgal megkötött megállapodásokat és folytatja a szoros együttműködést. Az OPEC+ a Szaúd-Arábia vezette Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és az Oroszország vezette tíz másik, nem OPEC-tag kőolaj-exportáló országot tömöríti.

 

MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató