2024. április 24. - György
EUR : 394.26
USD : 369.47
Időjárás ikon

Morawiecki: Putyin rosszabb, mint Sztálin vagy Hitler

A lengyel miniszterelnök szerint a civilizált világ számára csupán egyetlen esély marad: „a putyintalanítás”.- szemlézi a mandiner.hu.

A lengyel miniszterelnök úgy látja, hogy az orosz elnök újraélesztette a 20. század legszörnyűbb ideológiáit, így most halálos veszély fenyegeti Európát. Morawiecki az igencsak konzervatív brit Daily Telegraphban fejti ki véleményét, miszerint Moszkva új

életre keltette a történelem démonjait, ezért ismét rettegett kísértetek keringenek Ukrajna fölött.

Kiemeli: az elmúlt 100 év nagy ellentmondása az volt, hogy minél fejlettebbnek tűnt a civilizáció, annál rettenetesebb formában mutatta meg magát. A nihilizmussal átitatott fasizmus és a kommunizmus az emberiség legnagyobb tragédiájához vezetett. A két ideológiában közös, hogy az ember már nem cél, hanem eszköz. Az emberi méltóságot feláldozták beteges fantazmagóriák oltárán. Lásd a proletariátus forradalmát vagy a kiválasztott faj ezeréves uralmát.

„Mindkettő azt tartalmazta, hogy egyesek irányítanak, mások viszont alávetik magukat: zsidók, kulákok, tőkések. Bizonyos nemzetek pedig eltűnnek a térképről, vagy legjobb esetben is szolgasorsra jutnak. Február 24. megmutatta: illúzió, hogy a történelem nem ismétli meg önmagát. Amikor rakéták hullottak Kijevre és más városokra, az elképzelhetetlenből tény lett. Egy demokratikus államban, a földrész szívében” – fogalmaz a lengyel politikus. 

Morawiecki szerint Győzelem napi beszédében

Putyin megint megkínálta a világot a nácik felett aratott orosz siker mítológiájával.
Figyelmen kívül hagyta, hogy a Vörös Hadsereg ugyan megverte a hitleri Németországot, ám rabságot hozott egy sor nemzetnek. A Nyugat kompromisszumot kötött Sztálinnal, pedig tudta, hogy az ördöggel paktál le. Az árat Közép- és Kelet-Európa fizette meg.

„Putyin veszélyesebb mint Hitler és Sztálin”

A politikus szerint, a kontinens csak úgy születhetett újjá, hogy olyan rendszer jön létre, amelyben immár lehetetlen az önkényuralom és a háború. Ám az orosz invázió láttán egész Európa azt kérdezi, mennyire sértetlenek még a szabadság alapjai.

Putyin nem Hitler és nem is Sztálin. Sokkal veszélyesebb.

Nem csak azért, mert még halálosabb fegyverek vannak a kezében, hanem mivel az új média csakis az ő propagandáját terjeszti.

Ezután hozzátette: Az általa hirdetett „orosz béke” egyenlő a kommunizmussal és a nácizmussal. Olyan ideológia, amivel Moszkva igazolja az ország vélt jogait és kiváltságait. Egyben alapul szolgál az orosz nép „különleges történelmi küldetésének”igazolására. Ennek alapján tették a földdel egyenlővé pl. Mariupolt, győzték meg felsőbbrendűségükről a hadba küldött katonákat, bátorították őket háborús bűncselekményekre. De ugyanez az eszmerendszer támasztja alá, hogy ukránokat hurcoljanak el Oroszországba.

„Kár minden illúzióért. Itt nem a rendszer őrült, hanem nagyon is tudatos stratégiáról van szó, ami utat nyitott a népirtáshoz. Az »orosz béke« rák, ami felemészti nem csupán az orosz társadalom többségét, hanem végzetes fenyegetést jelent Európa egész számára. Ám pont ezért nem elég csupán katonailag támogatni Ukrajnát. Teljes mértékben ki kell irtani a gyalázatos ideológiát”– vélekedett Morawiecki.

„Putyintalanítás”

Hozzátette: Ahogy a németek egykor eltávolították a volt nácikat a közéletből, most Oroszország és

a civilizált világ számára csupán egyetlen esély marad: a „putyintalanítás”.

Ha nem kezdődik meg azonnal, akkor nem csupán Ukrajnát veszítjük el, hanem a lelkünket, szabadságunkat és szuverenitásunkat is. Mert a Kreml nem fog megállni Kijevnél. Tovább fog vonulni nyugat felé. Rajtunk múlik, hogy hol állítjuk meg – figyelmeztet Morawiecki a Daily Telegraphban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató