2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Ukrajna fenntartott helyet követel magának az Európai Unióban

Ukrajna fenntartott helyet szeretne az Európai Unióban, még akkor is, ha a teljes jogú tagság megszerzése időbe telhet – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön Berlinben.

„Itt nem Ukrajna lehető leggyorsabb uniós tagságáról van szó. De ami nagyon fontos számunkra, az az, hogy ezt a helyet Ukrajnának tartsák fenn” - tette hozzá. - „Gyakran halljuk azt, hogy Ukrajna Európához tartozik, az európai család része, és most ennek a helynek a fenntartásáról van szó.”

Az ukrán külügyminiszter mostani kijelentése arra jött válaszul, hogy Emmanuel Macron francia elnök a hét elején arra figyelmeztetett, hogy egy olyan jelöltnek, mint Ukrajna, „évtizedekbe” telhet, hogy csatlakozzon az EU-hoz. Macron ezért inkább azt javasolta, hogy egy szélesebb európai közösséget hozzanak létre, amibe a Brexit utáni Egyesült Királyság is beletartozhat.

Kuleba viszont úgy reagált, hogy erről az ,,európai klubról” nem rendelkezik annyi információval, hogy érdemben reagáljon, de úgy vette ki Macron szavaiból, hogy ez a szélesebb közösség nem jelenti azt, hogy ne lehetnének előbb-utóbb uniós tagok is. Majd hozzátette, hogy Ukrajna integrációjának semmilyen más alternatívája nem elfogadható, csak az Európai Unióhoz való csatlakozás. (AFP)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató