2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A magyarok ellenállása menti meg Európát - elmarad az orosz gáz szankciója

Több uniós tagállam szerint ideje elgondolkodni az orosz olajexportra kivetett szankciók elhalasztásán annak érdekében, hogy legalább a javasolt szankcióscsomag többi részét életbe lehessen léptetni, írja a Bloomberg. Az EU legújabb szankciós csomagja részeként az orosz olajexportot is betiltaná, és bár Magyarország ez alól 2025-ig mentességet kapna, Orbán Viktor megmakacsolta magát, és mereven elutasítja.

A Bloomberg diplomáciai forrásai szerint egyre nagyobb a támogatottsága az EU tagállamai között annak, hogy halasszák el az orosz olajra kivetendő szankciókat - igaz, több tagállam szerint ez hiba volna, mert a gyengeség jelének látszana. Az hajthatatlannak tűnő Orbán a kérdést a tagállami vezetők május végi csúcstalálkozóján tárgyalná. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a hét elején telefonos konferenciát szeretett volna tartani róla, de ezt végül elhalasztották, és még nem tűztek ki rá új időpontot.

Kiszivárgott: a magyar ellenkezés miatt félretehetik akár az egész uniós olajembargós ügyet,- írja a portfolio.

Nagyon frusztráló látni, hogy miközben a hatodik uniós szankciós csomag mintegy 90%-áról megegyeztünk, mégsem tudunk haladni az elfogadással, mert az olajembargó ügyében Magyarország vétóval fenyeget, ezért felmerült az az ötlet, hogy ezt a kérdést kivesszük és egyelőre félretesszük a szankciós csomagból és úgy haladunk – jelezték a radikális tervet név nélkül uniós diplomaták a Politiconak.

Egyikük ezt a felmerült tervet annyiban máshogy mondta el: lehet, hogy az olajembargós tervnek csak a vezetékes szállításra vonatkozó részét vennék ki a csomagból, hiszen azt a magyar kormány is támogatná, hogy a tengeri szállítási orosz kőolajat és finomított termékeket betiltsák.

Egyelőre nem világos, hogy a ma reggeli rendes uniós nagyköveti ülésre milyen terv kerül az asztalra, illetve egyáltalán a szankciós csomagról tárgyalnak-e, vagy majd megint a hétvégén hívnak össze ülést (múlt héten vasárnap volt nagyköveti ülés, ami után hétfőn Budapestre repült Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök egyeztetni).

Az viszont biztos, hogy ha a fenti úton, tehát a szankciós csomag legerőteljesebb részének félre rakásával haladna az EU, az nagyon rosszul nézne ki és egyértelműen mutatná, hogy milyen nehézkesen tus az EU előre lépni a szavak szintjén sokszor hangoztatott irányba, miszerint alá kell ásni az orosz vezetés bevételeit, hogy ne tudják sokáig folytatni a háborút.

Az elmúlt napokban összességében afelé mutattak a jelek, hogy nemcsak időbeli engedményt kapna a magyar és a szlovák kormány a vezetékes orosz olaj alóli embargóban (2024 végéig kinyújtanák számukra a határidőt), hanem a most véglegesítés alatt álló, az orosz fosszilis energiahordozókról való leválást segítő REPowerEU csomagból is számíthatna pénzekre a magyar energiarendszer átalakítására. Ezután jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, hogy még mindig várják a Bizottság azon ajánlatait, amelyek mellett el tudnák fogadni a szankciós csomagot, de ha ilyen nem jön, akkor inkább továbbra is ragaszkodik a magyar kormány ahhoz, hogy a vezetéken érkező orosz olajat vegyék ki a szankciós csomagból időkorlát nélkül.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató