2022. június 29. - Pál, Péter
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

LMP: Budapesten mielőbb be kell vezetni a dugódíjat

Határozott intézkedéseket vár az LMP Budapest autóforgalmának csökkentése érdekében: a dugódíj mielőbbi bevezetését és a pesti alsó rakpart teljes autómentesítését - mondta pénteki, online is követhető sajtótájékoztatóján Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője.

A fővárosban évente kétezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt. A szennyezés, a zaj és a stressz csökkentése érdekében ezért a várost át kell tervezni autóról emberre - fogalmazott a politikus az MTI tudósítása szerint.

Bakos Bernadett a rakpart egy szakaszának lezárását előrelépésnek, de félmegoldásnak tartja - mondta, és teljes autómentességet szorgalmazott, hogy a terület a gyalogosoké, a kerékpárosoké, a piknikezőké lehessen. 

Sérelmezte, hogy a főpolgármester szerint a dugódíj nem időszerű, holott annak bevezetése Karácsony Gergely választási programjában is szerepelt - emlékeztetett, hozzátéve "szerintünk legalább egy hatástanulmány időszerű lenne".

Az LMP használatarányos díjat javasol, amelynek értelmében ott és akkor kellene többet fizetni, amikor és ahol nagyobb a dugó és a légszennyezettség. A befolyt összeget a közösségi közlekedésre kellene fordítani, de egy az egész városra kiterjedő forgalomcsillapítási tervet is készíteni kellene.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató