2024. július 18. - Frigyes
EUR : 391.4
USD : 359.05
Időjárás ikon37°22°

Emberi jogi és LMBTQ-szószóló ügyvédet küld budapesti nagykövetnek Joe Biden

David Pressman számos ponton kötődik a demokratákhoz, valamint hollywoodi hírességekhez, például George Clooney-hoz.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy David Pressmant jelöli Joe Biden amerikai elnök a budapesti nagyköveti posztra – ezt közölte pénteken este a Fehér Ház. A 45 éves diplomata a New York-i Egyetemen végzett jogász, jelenleg a Jenner & Block New York-i ügyvédi iroda partnere, aki számos ponton kötődik az amerikai Demokrata Párthoz, valamint hollywoodi hírességekhez is. Így George és Amal Clooney alapítványának alapító ügyvezető igazgatója is volt.

Pressman megfélemlítéssel vádolta Trumpot

Emberjogi tanácsadóként dolgozott Madeleine Albright egykori külügyminiszter mellett, később szerepet kapott a belbiztonsági minisztérium felsővezetésében, írják. Barack Obama elnöksége alatt, 2014 és 2017 között nagyköveti szinten képviselte országát az ENSZ-ben, megbízatása Donald Trump beiktatása napján szűnt meg. Később Pressman megfélemlítéssel vádolta Trumpot annak az alezredesnek, Alexander Vindmannek az ügyvédeként, aki a nemzetbiztonsági tanács Európáért felelős igazgatójaként szembeszállt a republikánus elnökkel, ezért menesztették. Vindman az ukrajnai kérdésben tett vallomását felhasználták a Trump elleni közjogi felelősségre vonási eljárás, az impeachment során, amellyel ugyanakkor a demokrata oldal nem tudta megbuktatni Trumpot.

Pressman számos emberjogi kérdésnek, illetve a homoszexuálisok jogegyenlőségének is szószólója,

az LMBTQ-közösség elismertetéséért küzdő munkacsoportot is vezette az amerikai külügyben.

Másfél éve üres poszt

A mostani bejelentés nem érte váratlanul a magyar Külügyminisztériumot; a lap úgy tudja, Pressman neve már hetek óta forgott az amerikai kapcsolatainkat jól ismerők körében, mivel Washingtonból megkérték a diplomáciai agrément-t a kinevezéséhez a fogadó féltől.

Budapesti munkáját szenátusi jóváhagyása után, várhatóan a következő hónapokban kezdheti meg.

 

Emlékeztettek: az amerikai külképviseletet jelenleg Marc Dillard ügyvivő vezeti a magyar fővárosban. A nagyköveti poszt akkor üresedett meg, amikor Trump kinevezettje, David Cornstein 2020 szeptemberében beadta lemondását, majd a következő hónapokban haza is utazott az Egyesült Államokba. A Pressman várható hivatalba lépéséig tartó szűk két év a rendszerváltoztatáskor megélénkült kétoldalú kapcsolatok óta a legnagyobb átmeneti időszaknak ígérkezik a budapesti Szabadság téren, hangsúlyozzák.    

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató