2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Ma iktatják be hivatalába Novák Katalint, hazánk első női köztársasági elnökét

Ünnepélyes ceremónia közepette ma iktatják be hivatalába Novák Katalint, hazánk első női köztársasági elnökét, aki posztját május 10-én foglalta el. A PestiSrácok.hu minden részletéről be fog számolni.



Novák Katalin mai beiktató ünnepsége reggel fél kilenckor a Kálvin téri református templomban ökumenikus Istentisztelettel kezdődik, majd a Kossuth téren katonai tiszteletadással és Balázs János, valamint Kádár Viktória zongoraművészek, illetve Rúzsa Magdi énekesnő koncertjével folytatódik. Utóbbi szimbolikus gesztusnak is tekinthető, hiszen a család ügyéért elkötelezett Novák Katalin beiktatásán a hármas ikreknek minap életet adó Rúzsa Magdi énekel. Fellép továbbá a Honvéd Táncegyüttes és az Angelica leánykar. A Parlament előtti beiktatási ceremóniával egy időben a Sándor-palotában nyílt napot tartanak. 

Novák Katalin 1977-ben Szegeden, orvos-családban született. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2004-ben diplomázott, de ugyanebben az évben vett részt a Párizs-Nanterre-i Egyetem közösségi és francia jogi képzésén is. Kiváló francia nyelvtudásának köszönhetően Párizsban több képzésen is részt vett: előbb a Pont Neuf Alapítvány ösztöndíjasaként, később az IEP, Paris szervezésében, illetve az Institut d’Etudes Politiques de Paris ösztöndíjasaként, a Párizsi Politikai Tanulmányok Intézete Nemzetközi kapcsolatok szakán tanult. Továbbá részt vett a francia Államigazgatási Egyetem és a Külügyminisztérium szervezésében megtartott Európai uniós képzésen is. 2014 és 2020 között család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként dolgozott, 2020 és 2021 között pedig a családokért felelős tárca nélküli miniszter volt. Közben: 2017 és 2021 között a Fidesz egyik alelnöke volt, országgyűlési képviselőként pedig 2018és 2022 között tevékenykedett.

(Hirado.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató