2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nagyarcú Zelenszkij tegnap: oroszok vesztettek! Ma: Segítsetek!

Nagyon kemény tárgyalások zajlanak a mariupoli evakuálás következő szakaszáról - mondta Volodimir Zelenszkij a péntek esti beszédében. Mariupolban az Azovsztal acélgyárban nagyjából 600 ukrán katona maradhatott. Ukrajna a súlyosan sérültek kimenekítéséről tárgyal, az ukrán elnök nyilatkozata alapján ez nagyon nehezen halad.

Mindeközben az orosz erők fokozták az acélgyár bombázását. Azok, akiknek sikerült kijutniuk, pokoli körülményekről számoltak be a föld alatti bunkerekben.

Volodimir Zelenszkij arra is figyelmeztetett, hogy az ukrán kikötők orosz blokádja miatt nagyszabású élelmiszerválság van kilátásban. „Az orosz tisztségviselők nyíltan fenyegetik a világot azzal, hogy több tucatnyi országban lesz éhínség. Mi lehet a következménye egy ilyen éhínségnek? Milyen politikai instabilitást és menekültválságot eredményezhet? Mennyit kell majd fizetni azért, hogy legyűrjék a következményeit?” – sorolta az ukrán elnök a kérdéseket, amelyeket szerinte mindenkinek meg kell válaszolnia, aki az Oroszország elleni szankciók és az Ukrajnának szánt segítség halogatásán dolgozik.

Zelenszkij állítása szerint Oroszország csaknem 27 ezer katonát veszített, és Ukrajna a 200-dik katonai repülőgépet lőtte ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató