2022. május 23. - Dezső
EUR : 384.58
USD : 363.57
Időjárás ikon22°11°

Putyin a finn elnöknek: hiba lenne feladni a semlegességet

Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt finn kollégájával, Sauli Niinistövel, az államfők “őszinte eszmecserét folytattak” Finnország NATO-csatlakozási szándékának hátteréről – közölte a tárgyalást követően a Kreml sajtószolgálata, amelyet a RIA Novosztyi idézett.Putyin rámutatott, hogy “a katonai semlegesség hagyományos politikájának feladása hiba lenne, mivel Finnország biztonságát nem fenyegeti veszély”.

“AZ ORSZÁG KÜLPOLITIKAI IRÁNYVONALÁNAK ILYEN MEGVÁLTOZTATÁSA NEGATÍV HATÁSSAL LEHET AZ OROSZ-FINN KAPCSOLATOKRA, AMELYEK HOSSZÚ ÉVEK ÓTA A JÓSZOMSZÉDI VISZONY ÉS A PARTNERSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS SZELLEMÉBEN ÉPÜLNEK, ÉS AZOK KÖLCSÖNÖSEN ELŐNYÖSEK” – JEGYEZTE MEG AZ OROSZ ELNÖK SAJTÓSZOLGÁLATA.

Az államfők megvitatták az ukrajnai helyzetet is. Putyin kiemelte Niinistönek a Moszkva és Kijev képviselői között zajló tárgyalásokat, amelyeket az ukrán fél “gyakorlatilag felfüggesztett”.

A telefonbeszélgetést állítólag Helsinki kezdeményezte.

A finn és a svéd hatóságok az évek óta tartó semlegesség feladásáról és a NATO-hoz történő csatlakozás a lehetőségéről kezdett beszélni, miután Oroszország megkezdte ukrajnai katonai műveletét. A finn elnök pénteken nyilatkozta, hogy fel kívánja hívni az orosz elnököt.

Jens Stoltenberg, a szövetség vezetője elmondta, hogy a szövetség szívesen látja Finnországot és Svédországot a soraiban, és biztosítja, hogy gyorsan csatlakozhassanak. Az Egyesült Államok üdvözölte ezt a döntést.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató