2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Az ukránok a Telegramon árulják a fegyvereket

Állítólag az Ukrajnában lévő katonai fegyvereket, köztük egyes, az Egyesült Államokban gyártott hardvereket is, a Telegram nevű titkosított üzenetküldő alkalmazáson keresztül adják el nemzetközi vevőknek.

A Telegram csatornáin állítólag olyan fegyvereket bocsátottak áruba, amelyeket Ukrajnában gyűjtöttek össze az ország Oroszországgal vívott háborúja során, köztük különféle automata puskákat és kézifegyvereket. Az állítólag eladásra kínált fegyverek között nemcsak ukrán eredetű fegyverek, például régi szovjet korabeli AK-47-esek, hanem amerikai gyártmányú puskák, például az M16-os és az M4-es, valamint más NATO-tagállamokból származó lőfegyverek, például a Beretta olasz fegyvergyártó cég által gyártott ARX 160 A1 is szerepelnek – írja az Il Giornale című újság.

Továbbra sem világos, hogy a fegyvereket ukránok vagy a háború során összegyűjtött oroszok adják-e el.

A Project Ploughshares kanadai civil szervezet az év elején figyelmeztetett arra, hogy a nyugatról származó fegyverek a feketepiacra kerülhetnek, Kelsey Gallagher kutató szerint „valós veszélyt jelent, hogy az ukrán kormány potenciálisan nem tudja ellenőrizni ezeket a fegyvereket”.

„Bármikor is csillapodik ez a konfliktus... ezek a fegyverek nem fognak csak úgy »puff« eltűnni”

– tette hozzá.

Az Il Giornale szerint az illegális fegyverkereskedelem gyakran ugyanazokon az útvonalakon halad, mint az illegális drogkereskedelem, megjegyezve, hogy a radikális iszlám dzsihádista sejtek kísértésbe eshetnek, hogy megvásárolják a titkosított alkalmazásokon keresztül értékesített fegyvereket.

Az ukrajnai orosz invázió első napjaiban az iszlám szélsőségesek arra szólították fel a dzsihadistákat, hogy használják ki a háborút.

Az Iszlám Állam terrorszervezet azt ajánlotta támogatóinak, hogy használják ki a konfliktust arra, hogy például terrortámadásokhoz felhasználható fegyvereket gyűjtsenek, de az al-Kaida is ugyanerre szólította fel követőit a Breitbart szerint.

(888.hu)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató