2022. június 26. - János, Pál
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon32°17°

Lövöldözés Buffalóban - legalább 10 halott

Legalább tíz ember meghalt és hárman megsérültek, amikor egy golyóálló mellényt viselő fegyveres tüzet nyitott egy szupermarketben a New York állambeli Buffalóban.

A nevük elhallgatását kérő rendvédelmi tisztviselők azt közölték az AP amerikai hírügynökséggel, hogy az elkövetőt őrizetbe vették.

A férfi élőben közvetíthette a lövöldözést az interneten, és azt is vizsgálják, hogy közzétett-e egy kiáltványt is.

A hatóság emberei szerint a gyanúsítottat Payton Gendronnak hívják, tizennyolc éves, és a New York állambeli Buffalótól körülbelül 200 mérföldre délkeletre fekvő Conklin városából érkezett a helyszínre, hogy elkövesse tettét. A férfit még szombat este kihallgatta az amerikai szövetségi nyomozó hivatal (FBI) is. A hatóságok “gyűlöletbűncselekménynek és faji indíttatású erőszakos szélsőségességnek” nevezték a lövöldözést. A hivatalos közlések szerint az áldozatok közül tizenegyen afroamerikaiak ketten pedig fehérek. A szupermarket egy túlnyomórészt afroamerikaiak által lakott negyedben található, körülbelül három mérföldre (csaknem öt kilométerre) északra Buffalo belvárosától. A rendőrök lezárták az áruház parkolóját. 

Ott állt, a fegyvert az állához szorította. Mi folyik itt? – kérdeztük. Levette a sisakját, eldobta a fegyvert, és a rendőrök elfogták

– számolt be az esetről a 20 éves Braedyn Kephart. Kathy Hochul, New York állam demokrata párti kormányzója azt írta a Twitteren, hogy “szorosan figyelemmel kíséri a szülővárosa, Buffalo egyik élelmiszerboltjában történt lövöldözést.” Közlése szerint az állami tisztviselők felajánlották segítségüket a helyi hatóságoknak. Az Erie megyei seriff hivatala közölte, hogy a teljes rendelkezésre álló személyzetét arra utasította, hogy segítsenek a buffalói rendőrségnek. Anthony Coley, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője közölte, hogy Merrick Garlandot, a tárca vezetőjét is tájékoztatták a lövöldözésről. A bűntény alig több mint egy évvel azután történt, hogy 2021 márciusában, a Colorado állambeli Boulder egyik élelmiszerboltjában egy fegyveres tíz embert megölt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató