2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Vučić: Belgrád “óriási károkat” szenvedett, de továbbra is nemet mond a szankciókra

Annak ellenére, hogy Belgrád “óriási károkat” szenvedett, harcolni fog azért, hogy továbbra is kitartson azon politikája mellett, hogy nem csatlakozik a Moszkva ellen az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett drasztikus nemzetközi szankciókhoz – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök.

“Nyolcvan napig tartottunk ki” anélkül, hogy korlátoztuk volna Oroszországot, és “az ár, amit fizetünk, óriási”

– mondta Vučić a Prva helyi televíziónak vasárnap. Szerbia nem fér hozzá a tőkepiachoz, és nem tudja kiszolgálni külföldi hiteleket, ami kihat a lakosság jólétére – panaszolta.

 

AZT MONDJÁK: “VUČIĆ AZ OROSZ SZANKCIÓK BEVEZETÉSÉT JELENTI BE”. NEM, MI ADDIG FOGUNK HARCOLNI, AMÍG CSAK TUDUNK. ÓRIÁSI KÁROKAT SZENVEDTÜNK EL, DE NEM VÁRUNK ‘KÖSZÖNETET'” – HANGSÚLYOZTA AZ ELNÖK.

 

Szerbia azért cselekszik így, mert “szuverén és független ország”, amely tisztában van azzal, hogy “mennyire igazságtalanok és szükségtelenek” a szankciók – mondta.

A Moszkvával szembeni korlátozások kérdése szorosan összefügg az orosz gáz- és kőolajszállítással is, amelytől Szerbia teljes mértékben függ – mondta Vučić, aki reményét fejezte ki, hogy Belgrád a felek közötti közelgő tárgyalásokon “jó árban” tud majd megállapodni az energiáról.

A múlt hónapban a szerb elnök azt állította, hogy megzsarolták, hogy vezessen be korlátozásokat országa szövetségese, Oroszország ellen, és ha nem hajlandó erre, akkor Belgrádot energetikai szankciókkal fenyegették meg.

Az Egyesült Államok, az EU és néhány további ország számos szankciót vezetett be Moszkva ellen, miután az február végén megkezdte katonai műveletét Ukrajnában. A korlátozások nyomán befagyasztották az orosz központi bank és számos más szervezet és magánszemély külföldi vagyonát, gyakorlatilag elvágva Oroszországot a dollár és az euró uralta pénzpiacoktól, és számos nagy nemzetközi cég is leállította az országgal folytatott üzleti tevékenységét. Ezek és más intézkedések Oroszországot a világ legtöbb szankcióval sújtott országává tették.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató