2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Elismerik Beke István és Szőcs Zoltán hősies helytállását

Közel három év után végre személyesen is átveheti a Vasvári Pál-díjat Beke István és Szőcs Zoltán, akik Székelyföld autonómiájáért küzdöttek, és akiket politikai okok miatt, koncepciós eljárás nyomán öt-öt év börtönbüntetésre ítéltek,- írja a Magyar Nemzet.

– tájékoztatta a lapot a Vasvári Pál Polgári Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa. Emlékeztettek arra, hogy a székely politikai foglyok kiszabadítása érdekében annak idején többen felléptek, Fejér László (RMDSZ) szenátor és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa jelenlegi vezetője Klaus Johannis román államfőhöz fordult kegyelmi kérvénnyel. A szenátor, a volt főbíró és Bajkai István, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője több ízben meglátogatta a börtönben az ártatlanul elítélt fiatalokat. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy a budapesti székhelyű, anyaországi és erdélyi vezetésű Vasvári Pál Polgári Egyesület közgyűlése 2019-ben döntött úgy, hogy a Vasvári Pál-díjat Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak adományozza.

 

Felkérték idősebb Lomnici Zoltánt, a Vasvári Pál-díj korábbi kitüntetettjét, hogy adja át a politikai foglyoknak az elismerést. Ezt a börtönben nem tehette meg, csupán a kitüntetés fotóját mutathatta meg Beke Istvánnak és Szőcs Zoltánnak. – A kitüntetés jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt évben Kásler Miklós miniszter, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Bajkai István parlamenti képviselő vette át a díjat – hangsúlyozták. 

Rámutattak, hogy a székely politikai foglyok kiszabadulása végre lehetővé tette az elismerés személyes átadását.

Az elismerést május 20-án 15 órakor veheti át Beke István és Szőcs Zoltán Kézdivásárhelyen. A kitüntetetteket idősebb Lomnici Zoltán laudálja, és a díjat Tóth Kálmánnal, a Vasvári Pál Polgári Egyesület társelnökével adja át, aki köszöntőbeszédet mond. Az ünnepi szónok Fejér László szenátor lesz


– közölték.

Hozzátették: a megkésett díjátadással fejet hajtanak a két hazafi áldozatvállalása előtt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató