2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Fegyőr bejelentette: bemegyünk ma és leszavazzuk az Orbán-kormányt

Nemmel szavazunk Orbán Viktor kormányára

A Momentum vezetése és frakciója egyetért abban, hogy képviselőinknek nemmel kell szavazniuk az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnökké választására, programjára, kormányára. Ott leszünk, és határozottan nemet mondunk mindarra, amivel szemben a Momentumot megalapítottuk. Nemmel szavazunk, hiszen becsületesebb és felelősebb kormányt szeretnénk a nemzet élén látni, mint amit Orbán Viktor kínál.

Ugyanakkor muszáj a jövőt illetően is kitérnem arra, hogy miért nem vonulunk ki a parlamentből a szavazás helyett. Erre két okunk is van.

Egyfelől a választás után élénk és termékeny vita folyt a Momentumban arról, hogy mi dolgunk a parlamentben, átvehetjük-e a mandátumokat, és ha igen, mit kezdünk ezekkel. A kérdést közösen eldöntöttük: vállaljuk a parlamenti munkát, részt fogunk venni a vitákban, elmondani az ellenérveket, alternatívát kínálni, a jót támogatni, a rosszat ellenezni, leszavazni. Ha áprilisban ellenzéki szavazók milliószám voltak képesek és hajlandók Orbán ellen szavazni, e döntésüknek meg kell jelenni a parlamentben is, a mi szavazataink által.

Másfelől a kivonulás egy kivételes eszköz, amivel azt fejezzük ki, hogy a hatalom már a szavazás tényével is normákat rúg fel, és e magatartásnak kell hátat fordítani. Tetszik vagy sem, önmagában a miniszterelnök személyéről, terveiről szavazni teljesen megszokott dolog. Magyarországnak mindig is ilyen módon lett kormánya az elmúlt évtizedekben. Ha most kivonulunk, akkor minden következő szavazásnál is föltehető a kérdés, hogy miért maradtunk bent. Sajnos lehet olyan alkalom, amikor az egyetlen helyes döntés távol maradni a szavazástól – de az lesz a kivétel, és a szavazás, a vita, a kemény csaták és értelmes javaslatok a fő szabály a frakciónk munkájában.

Nem ítélem el és nem minősítem azokat a képviselőtársainkat, akik távol maradnak ettől a szavazástól. Nem gondolom, hogy ők gyávábbak vagy megalkuvóbbak lennének hozzánk képest, akik nemmel szavazunk. Joguk van önállóan dönteni. Mi is így tettünk, és ragaszkodva a parlamenti munkáról kialakított momentumos állásponthoz, az ellenzéki szavazók aktív képviseletéhez, a jó és tisztességes kormányzásról vallott elveinkhez, úgy döntöttünk, hogy leszavazzuk az Orbán-kormányt. A következő négy év is erről fog szólni a Momentum-frakció számára: következetes és aktív ellenzéki politizálásról.- írta Fekete-Győr a Facebookon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató