2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Hét amerikai katonával végeztek a csecsenek Donbaszban

A washingtoni születésű Joseph Ward Clarkot és hat másik amerikai állampolgárt, akik az ukrán oldalon harcoltak a Donbasszban, a Rubezsnoje városában található festékgyárban ölték meg – mondta Apti Alaudinov a csecsen önkéntes alakulat vezetője a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Korábban az interneten megjelentek olyan információk, hogy “az amerikai titkosszolgálatok egyik képviselőjét”, Clark-ot likvidálták Donbasszban. Az amerikai útlevelének fényképe is felkerült a netre. A fényképen található információk szerint Clark 1987-ben született Washingtonban. Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor cáfolja az amerikai állampolgárságú Clarck Donbasszban történő elfogásáról és likvidálásáról szóló híreket. Ned Price külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy Clark életben és biztonságban van.

“Az amerikai állampolgár, akiről beszélünk, Joseph Ward (Clark), az útlevele is a birtokunkban van. Lényegében szembeszállt velünk a festékgyárban, megpróbált ellenállni. Gondolom, azt az egységet különleges erőknek tekintették. Úgy tudom, hogy hét amerikai állampolgár volt. Felvettük őket, és mindannyian a másvilágba távoztak, hátrahagyva egy Javelint (amerikai hordozható páncéltörő rakétarendszer – a szerk.), személyes dokumentumokat és a fegyvereiket”

– mondta Alaudinov a RIA Novosztyinak.

Rubezsnoje a Szeverodonyeck-Liscsicsanszk agglomeráció része, lakossága az ellenségeskedések kezdete előtt meghaladta az 55 000 főt. Az Ukrajna demilitarizálását célzó orosz különleges művelet kezdete óta harcok folynak a város ellenőrzéséért. Április végén az LNR Népi Milícia megerősítette, hogy a város a köztársaság ellenőrzése alá került.

Rubezsnoje továbbra is áram-, gáz- és vízellátás nélkül marad, és a lakosoknak nagy szükségük van gyógyszerekre.

Oroszország február 24-én katonai műveletet indított Ukrajnában. Vlagyimir Putyin orosz elnök céljának nevezte, hogy “megvédje azokat az embereket, akiket a kijevi rezsim nyolc éve népirtásnak vetett alá”. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint március 25-re az orosz fegyveres erők befejezték a különleges művelet első szakaszának fő feladatait – Ukrajna harci potenciáljának jelentős csökkentését.

Az orosz hadsereg szerint a fő cél a Donbassz felszabadítása. Április 19-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette a különleges művelet következő szakaszának megkezdését.

A Donyecki Népköztársaság felszabadította Volnovakát, a Donyecktől délre fekvő, stratégiailag fontos járási központot és Mariupolt, az Azovi-tenger partján fekvő legnagyobb várost. Az Luganszki Népköztársaságban az orosz védelmi minisztérium szerint március 25-re az egykori Luganszki terület 93%-át felszabadították, amelynek határain belül 2014-ben kikiáltották a köztársaságot.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató