2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Politico: Több uniós állam is hasznos haladékot lát Orbán olajembargóval szembeni ellenállásában

A brüsszeli lap szerint az EU egyes keleti, illetve déli tagállamai sem bánják különösebben, hogy Orbán Viktor ellenáll az olajembargónak,- szemlézi a mandiner.hu.

Több uniós tagállam sem szorong amiatt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellenzi az Oroszország elleni uniós olajembargót – írja cikkében a Politico. 

„Orbán álláspontjából Szlovákia és Csehország is hasznot húz”

A brüsszeli lap ismertetése szerint Orbán álláspontjából Szlovákia és Csehország is hasznot húz, hiszen, noha nyilatkozataikban ez talán kevésbé hangsúlyos, ugyanakkor mindkét állam az embargó okozta katasztrofális gazdasági következményektől tart. Emellett az Európai Unió déli államaiban sem tekintenek pozitívan az olajembargóra.

A Politico példaként említi Spanyolországot, Portugáliát, és Olaszországot, és hangsúlyozza, hogy mindhárom államban nehezen tudják megállítani az energiaárak elszállását. 

Szükségszerű, de költséges lépés ez Moszkva megbüntetésére”

– összegez a lap. 

Ukrajna: Ez annyira cinikus Orbán részéről!

A Politico hozzátette: Ukrajna felháborodással reagált az olajembargó magyar blokkolására, és egy ukrán tisztviselő azzal vádolta a magyar kormányt, hogy a szankciók támogatását „cinikus módon” az Európai Bizottsággal szemben a jogállamisági ügyek kapcsán kialakult konfliktusban akarják alkueszközként használni.

A brüsszeli lapnak nyilatkozó több uniós forrás arról beszélt, hogy ugyan döntöttek arról, hogy leválnak az orosz gázról, ám ez nem megy egyik napról a másikra. „Az EU csökkenteni fogja függését az orosz gáztól, ezt eldöntöttük, de más az, ha ezt sietve, nagy nyomás alatt tesszük, és más, ha a negatív hatások csökkentésére van időnk” – nyilatkozta egy uniós forrás a lapnak.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató