2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Élettársa szerint M. Richárd nem kapott megfelelő orvosi ellátást a börtönkórházban

M. Richárd élettársa azt mondta az RTL Klub Fókusz című műsorában, hogy a Dózsa György úti gázolóként hírhedtté vált férfi még élhetne, ha nem bánnak vele embertelenül a börtönben, és megfelelő orvosi ellátást kap.

Horváth Éva szerint M. Richárd azt mondta, hogy soha nem fog kijönni a börtönből, ott fog meghalni. A férfi május 5-én vesztette életét, a berettyóújfalui kórház főigazgatója szerint keringési elégtelenségben, amely korábbi betegségek miatt alakult ki.

M. Richárd 2021. januárjában vonult be a börtönbe, azután közel 60 kilót fogyott, folyamatosan romlott az állapota. Decemberben aztán sztrókot is kapott, majd áprilisban újabb agyvérzés érte.

A férfi később Debrecenbe szállították át, és Horváth állítása szerint ezután már nem kaptak információkat élettársa állapotáról. Később sikerült beszélniük egy orvossal, aki elmondta, hogy a férfi súlyos, életveszélyes állapotban van, és nagyon kevés az esély arra, hogy valaha felépül.

„Úgy gondolom, hogy nem kapta meg a kellő ellátást, mert február végéig volt Berettyóújfalun, a bv-kórházban. A bv-kórház neki arról szólt, hogy egy kamerás zárkában tartották, ahol nem kapta meg a kellő segítséget. Tény és való, hogy vitték vizsgálatokra, de nem kapta meg a szükséges ápolást. Állandóan szomjas volt, a sztrókosoknak folyadékot kell kapniuk. És ő ezért fegyelmit is kapott, mert vizet kért. És sokszor órákat várt egy pohár vízre” – mondta Horváth.

Mocsai Gergely ügyvéd azt mondta, decemberben 24 óráig feküdt M. Richárd ellátás nélkül, sem mentőt, sem orvost nem hívtak hozzá. Az ügyészség egyszer meg is hallgatta volna tanúként ebben az ügyben a férfit, de ez elmaradt, mert pont a kitűzött napon szállították át Berettyóújfalura. A sértett halálával viszont nem szűnik meg a büntetőeljárás, most csatolták be a Horváth Éva sértetti jogutódlását a büntetőeljárásba.

A büntetés-végrehajtás M. Richárd ügyében nem nyilatkozott, de általánosságban annyit közölt, hogy a „büntetés-végrehajtási szervezet valamennyi egészségügyi dolgozója nevében visszautasítjuk azokat a vádakat, amelyek szerint a fogvatartottak ne kapnák meg a megfelelő egészségügyi ellátást.”

Az írták még, hogy 24 órában biztosítanak egészségügyi ellátást, és ha valakinek romlik az állapota, soron kívül gondoskodnak az orvosi kezelésről. „Amennyiben olyan esetről van szó, amely sürgős és speciális egészségügyi kezelést igényel, akkor a bv. intézet haladéktalanul értesíti a mentőszolgálatot, akik a legközelebbi kórházba szállítják az elítéltet. A külső kórházi ellátás időtartama alatt kollégáink a nap 24 órájában gondoskodnak a fogvatartott őrzéséről. Külső kórházban csak addig maradhat a fogvatartott, amíg feltétlenül szükséges az ellátása szempontjából, így a rehabilitáció, illetve az utókezelések már a Büntetés-végrehajtás Egészségügyi Központjában történnek meg.”

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató