2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A horvát elnök is megvétózta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Zoran Milanovic horvát elnök levélben kívánja utasítani Mario Nobilót, az ország NATO-nagykövetét, hogy szavazzon Finnország és Svédország szövetségi csatlakozása ellen, amíg Bosznia-Hercegovinában nem módosítják a választási törvényeket – írja az N1 című horvát napilap.



“Készen állok a vádakra, ha azok követnek. Már elmondtam, hogy a boszniai horvátok fontosabbak számomra, mint az egész orosz-finn határ” – mondta az elnök.

Milanovic Törökország példáját hozta fel, amely szerinte “tudja, hogyan kell megvédeni a nemzeti érdekeit”. Hozzátette azt is, hogy Ukrajna érdekei nem jelentenek akut problémát Zágráb számára.

Megjegyezte, hogy ha Horvátország megtagadja a megállapodás ratifikálását, az felhívja a nemzetközi közösség figyelmét a boszniai horvát érdekekre, mondván, hogy csak így lehet megoldani a horvátok jogainak problémáját az országban.

Gordan Grlic-Radman horvát külügyminiszter azonban “zsarolásnak” és “a probléma megoldásának nem európai módjának” nevezte Milanovic tervét.

Korábban a Financial Times arról számolt be, hogy Törökország megakadályozta Finnország és Svédország NATO-csatlakozási kérelmének elindítását.

Ezt megelőzően Recep Tayyip Erdogan azt mondta, hogy nem tudja támogatni Svédország és Finnország felvételét a katonai szövetségbe, mivel ebben az esetben a szervezet “a terroristák számos képviselőjével rendelkező hellyé” válna. Emlékeztetett arra, hogy Ankara követelte Stockholmtól és Helsinkitől a Kurdisztáni Munkáspárt és a FETO 33 képviselőjének kiadatását, de ezt elutasították.

Oroszország többször rámutatott, hogy a NATO konfrontációra törekszik. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a szövetség további bővítése nem hozna nagyobb biztonságot Európának.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató