2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Reuters: Az USA fejlett hajóelhárító rakétákat küldene Ukrajnába

Az orosz tengeri blokád elleni harcra alkalmas hajóelhárító fegyvereket juttatna Ukrajnába az USA, írja a Reuters. Kritikus hangok szerint ezek az erősebb fegyverek fokoznák a konfliktust.

Ukrajna a háború kezdete óta hangoztatja, hogy még erősebb nyugati fegyverekre van szüksége, hogy ki tudja űzni az orosz hadihajókat a fekete-tengeri ukrán kikötőkből, lehetővé téve a gabonaszállítmányok és más mezőgazdasági termékek exportját, amit most az oroszok blokádja megakadályoz. Ez nagyon súlyos béklyó Ukrajna számára, hatalmas pénzektől esik így el a megtámadott ország egyébként sem túl jó bőrben lévő gazdasága.

Az USA kongresszusi források szerint egyrészt azért tart attól, hogy nagyobb hatótávolságú és teljesítményű fegyvereket küldjön Ukrajnába, mert eszkalálhatja a konfliktust, másrészt az ilyen fegyverek esetén hosszabb kiképzési idővel kell számolni, a karbantartásuk sem lenne könnyű a megtámadott országban, nem utolsó sorban pedig azt sem szeretnék, hogy orosz kézre kerüljenek hipermodern technológiák.

Most mégis fontolgatják, hogy két különösen hatékony hajó elleni rakétatípust Ukrajnába küldenek. Az egyik a Boeing által gyártott Harpoon, a másik a Kongsberg és a Raytheon közös fejlesztése (Naval Strike Missile, NSM). A Harpoonok hatótávolsága közel 300 km, az NSM-eké pedig 250 km, ez utóbbi kb. 14 napos kiképzést igényel. Szakértők szerint mindkét rakétatípus körülbelül 1,5 millió dollárba kerül lövedékenként. A fejlett rakéták átadását a jelentés szerint több ország is fontolgatja, nem csak az USA.

A brit védelmi minisztérium szerint mintegy 20 orosz hadihajó és tengeralattjáró van jelenleg a Fekete-tengeren. Az orosz hadiflottának már volt egy komoly vesztesége, a Moszkva cirkáló a fekete-tengeri flotta zászlóshajója volt, amíg az ukránok – amerikai segítséggel – el nem süllyesztették.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató