2022. június 25. - Vilmos
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon27°19°

Veszélybe került Fekete-Győr András parlamenti helye a Kossuth téri “füstölgése” miatt

Hiába került be a Momentum korábbi elnöke a parlamentbe, nem védi visszamenőleg a mentelmi jog, ezért vádlott marad a négy évvel ezelőtti Kossuth téri, rendőrök elleni akciója miatt, amit többek között akkori párttársával, Szarvas Koppány Bendegúzzal karöltve követtek el. Ha jogerősen elmarasztalja Fekete-Győr Andrást a bíróság, kiesethet a parlamentből. 

Továbbra is vádlott, hiába került be a parlamentbe országgyűlési képviselőként Fekete-Győr András. Az ügyészség szerint vádlott-társa, Szarvas Koppány Bendegúz egyszerű momentumos párttagként, Fekete-Győr pedig még a párt elnökeként támadt 2018-ban a rendőrökre egy Kossuth téri tüntetésen.

Kettejük közül Fekete-Győr veszthet többet a büntetőper miatt. Amennyiben jogerősen elmarasztalja a bíróság, az esetében a vonatkozó törvények értelmében ki kell mondani az összeférhetetlenséget: jogerősen elítélt személy nem lehet országgyűlési képviselő.

Ebből következik, hogy Fekete-Győr András akkor is kikerül a parlamentből, ha csak felfüggesztett szabadságvesztést kap. Az eljárás azonban még hosszú hónapokba, akár évekbe is telhet.

Fekete-Győr és párt-, valamint vádlott-társa ellen még 2020-ban előkészítő üléssel kezdődött el a büntetőper a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirati tényállás szerint a 2018. decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalra különböző tárgyakat – köztük üveget és pirotechnikai eszközt – dobtak, illetve tüntetőtársaikat és a rendőröket lökdösték azért, hogy a sorfalat áttörjék.

A Központi Nyomozó Főügyészség az elsőrendű vádlott Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak, míg a másodrendű vádlott Fekete-Győr András ellen csoportosan, társtettesként elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt emelt vádat. A vádhatóság Fekete-Győr esetében végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta, ha a baloldali politikus az előkészítő ülésen teljes körű beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyalás jogáról.

ELŐSZÖR VÁLLALTA A FELELŐSSÉGET, MAJD TAGADOTT

A momentumos pártvezető a vádemelés hírére reagálva azonban arról beszélt, hogy mindössze egy boltban kapható lila füstgyertyát ejtett a rendőrök közé, és hogy nem állt szándékában bántani senkit. Ettől függetlenül politikusként és állampolgárként egyaránt vállalja a felelősséget tetteiért – jelentette ki. Ezt követően pedig a kormányt, az ügyészséget és személyesen a kormányfőt kezdte el hibáztatni, hogy felelősségre vonják. Az előkészítő ülésen aztán kiderült, mégsem vállalja a felelősséget, és mindent tagadott. A bizonyítási eljárás viszont továbbra is folytatódik ellene, hiába került be a parlamentbe: a mentelmi jog a képviselőt csak a mandátuma átvétele óta illeti meg, a korábban elkövetett, vád szerinti bűncselekmények miatt nem. A politikus hamarosan ismét a bíróságra mehet a vádlott-társával együtt.

 

(Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató