2022. június 29. - Pál, Péter
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Nem engedtek be egy baloldali EP-képviselőt Izraelbe

Izrael nem engedélyezte vasárnap Manu Pineda európai parlamenti (EP) képviselő beutazását, aki egy parlamenti delegáció élén a palesztin területeken is látogatást tervezett. Izrael 2018-ban határozott arról, hogy nem engedik be a zsidó állam bojkottjára felszólító szervezetek aktivistáit.

A Jerusalem Post című lap vasárnap jelentette, hogy Pineda korábban a Gázai övezetben éppen egy ilyen szervezetnek dolgozott és állítólag a palesztin területet uraló radikális iszlamista Hamász vezetőjével, Iszmail Haníjével is találkozott.Az izraeli külügyminisztérium “az illetékes izraeli hatóságoktól származó” – közelebbről meg nem nevezett – információkkal indokolta mindezt. Válaszul a teljes, tizennyolc fős küldöttség lemondta izraeli útját. A baloldali képviselő a Twitteren közzétett nyilatkozatában nehezményezte, hogy

Izrael akadályozza az Európai Parlament munkáját.

Hozzátette, hogy a delegáció egyébként arra sem kapott engedélyt, hogy a Gázai övezetbe mehessen. Pineda képviselőtársaival egyebek között az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat tudósítója halálának körülményeiről akart tájékozódni, akit május 11-én lőttek agyon Ciszjordániában egy izraeli katonai rendteremtési művelet során.

Izrael 2018-ban határozott arról, hogy nem engedik be a zsidó állam bojkottjára felszólító szervezetek aktivistáit. A Jerusalem Post című lap vasárnap jelentette, hogy Pineda korábban a Gázai övezetben éppen egy ilyen szervezetnek dolgozott és állítólag a palesztin területet uraló radikális iszlamista Hamász vezetőjével, Iszmail Haníjével is találkozott. Az EU, az Egyesült Államok és Izrael is terrorszervezetként tartja nyilván a Hamászt. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közölte, hogy szóvá fogja tenni a képviselő beutazási tilalmának ügyét az illetékes izraeli hatóságoknál. A máltai politikus egyébként a nap folyamán Izraelben és palesztin területeken tett látogatást.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató