2022. június 29. - Pál, Péter
EUR : 400.72
USD : 378.32
Időjárás ikon36°20°

Die Welt: Az EU Magyarországot bünteti, míg Lengyelországot megkíméli

Lengyelország jelentős pénzügyi és katonai támogatást is nyújt Ukrajnának, az Orbán-kormány, amely köztudottan oroszbarát, azonban „visszafogja magát” – írja a német lap.

A Die Welt oldalán megjelent „Az EU miért bünteti Magyarországot és miért kíméli meg Lengyelországot” című véleménycikk szerint a Bizottság és Budapest között kialakult újabb konfliktus Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek jó alkalom lehet arra, hogy az Oroszország ellen tervezett szankciókat megtorpedózza.

Figyelemre méltó az is, hogy a Bizottság csak Magyarországgal szemben lép fel, Lengyelországgal szemben azonban nem. A szerző szerint ezzel a Bizottság szétválasztja a két országot a jogállamiság szempontjából.

Azzal, hogy a Bizottság megkíméli Lengyelországot, elismeri Lengyelország Ukrajnának nyújtott segítségét

– mondta Jakub Jaraczewski jogtudós, a Democracy Reporting International nevű civil szervezet programkoordinátora.

Lengyelország közel 3,5 millió menekültet fogadott be. Az ország jelentős pénzügyi és katonai támogatást is nyújt Ukrajnának. Az Orbán-kormány, amely köztudottan oroszbarát, azonban „visszafogja magát”. A Magyarországgal szembeni mechanizmus aktiválásával a Bizottság most megváltoztatja az EU dinamikáját. Úgy tűnik, hogy az ukrajnai háború közelebb hozza Varsót Brüsszelhez, és még jobban elszigeteli Budapestet.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató