2022. június 30. - Pál
EUR : 396.27
USD : 377.01
Időjárás ikon37°22°

Kreml: Varsó Moszkvával szembeni álláspontja „az őrülettel határos”

Dmitrij Peszkov szerint Lengyelország már rég nem hajlandó fizetni a gázért, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót.Lengyelország Oroszországgal szembeni álláspontja fékeveszett és az őrülettel határos, ezért aligha lehet megjósolni, hogy mi lesz a helyzet az orosz gáz Jamal-Európa gázvezetéken keresztül történő tranzitjával

– jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn Moszkvában.

A szóvivő arra reagált, hogy Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló lengyel-orosz kormányközi szerződést. Ezt arra hivatkozva tette, hogy

Oroszország április 27-én megszakította a lengyelországi gázszállításokat, miután Varsó nem volt hajlandó rubelben fizetni a gázért.    

„Hogy mi fog történni ezután, azt megjósolni aligha vállalkozik bárki is, mert egyszerűen lehetetlen. Most láthatjuk, hogy a lengyel hatóságok milyen fékeveszett, az őrülettel határos álláspontot képviselnek. Ezért itt aligha lehet bármit is előrejelezni” – mondta Peszkov újságíróknak.    

Vannak alternatív útvonalak a gázszállításra

A szóvivő szerint most aligha lehet bármilyen szerződéses viszonyról beszélni, mert Lengyelország már rég nem hajlandó fizetni a gázért, miközben közvetve továbbra is kapja az energiahordozót, „a másik oldalról drágábban vásárolva, az ismert megkerülő rendszer keretében. Ami az ügy tranzitoldalát illeti, úgy gondolom, hogy a Gazprom természetesen kész részletesebb magyarázatot adni, ha szükséges. De ez egy olyan téma, amely mindenképpen figyelmet érdemel – azzal együtt, hogy vannak alternatív útvonalak a gázszállításra, amelyek egyébként jelenleg nagyon megterheltek” – mondta a Kreml szóvivője.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató