2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Salvini szerint Brüsszel tönkreteszi az olaszokat

Szóváltással üzent egymásnak a Rómától azonnali reformokat sürgető Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa és a kormánypárti Liga pártot vezető Matteo Salvini, aki hétfőn ismét hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság tönkre akarja tenni az olaszokat.



Matteo Salvini egy milánói kampányrendezvényen kijelentette, hogy az Európai Bizottság pénzügyi politikája szó szerint

le akarja mészárolni az olasz dolgozókat, vállalatokat, az olaszok megtakarított pénzével együtt

A Liga vezetője hangsúlyozta: az olaszok erre nemet mondanak.

Paolo Gentiloni brüsszeli sajtótájékoztatón válaszolt, azt hangoztatva, hogy az Európai Bizottság

nem akar tönkretenni senkit.

Megjegyezte, hogy a Bizottság nem tanácsolja, hogy egyes tagállamok visszatérjenek a “korlátok nélküli költekezés” szokásához. Paolo Gentiloni ismételten felhívást intézett Olaszországhoz a költségvetési kiadások lefaragása érdekében.

A tagállamok gazdaságát, költségvetését ellenőrző uniós biztos korábban “sérülékenynek” nevezte az olaszországi helyzetet, mindenekelőtt az éves GDP száz százalékát meghaladó államadósságot és a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedést említve meg.

A volt olasz kormányfőből lett európai gazdaságpolitikai felelős reformokat sürgetett az adózás, a foglalkoztatás, a versenyképesség terén, valamint új ingatlan érték-nyilvántartási rendszer bevezetését szorgalmazta.

INGATLANADÓ EMELÉST AKARNAK?

Utóbbi heves tiltakozást váltott ki a jobboldali pártok részéről: a Liga és az ellenzéki Olasz Testvérek (FdI) is úgy látja, hogy Paolo Gentiloni az ingatlanadók megemelését sugallta a római kormánynak.

Szó sem lehet róla

– reagált Matteo Salvini, és az FdI elnöke Giorgia Meloni is határozott nemet mondott a Brüsszel javasolta adóemelésre.

El a kezekkel az olaszok otthonaitól!

– fogalmazott  Meloni az olasz ANSA hírügynökségnek küldött közleményében.

Az Il Tempo napilap értékelése szerint véget értek a “mézeshetek” Róma és Brüsszel között: az Európai Bizottság a pandémia után Olaszországnak ítélt majdnem kétszázmilliárd eurós gazdasági helyreállítási csomag felhasználását veszélyben látja, és már a közgazdász kormányfő Mario Draghi sem jelent elegendő garanciát. A La Stampa a miniszterelnök Draghit idézte, aki szerint

Róma teljesíti az európai célkitűzéseket.

A kijelentésre Matteo Salvini úgy reagált, hogy Olaszország képes irányítani önmagát.

A La Repubblica arra mutatott rá, hogy a Draghi nevével fémjelzett helyreállítási csomag (PNRR) több, mint százharminc beruházásából és több, mint hatvan reformjából alig kezdődött el valami. A piaci versenyt erősítő jogszabálycsomagról a parlamentnek a következő napokban kell szavaznia, de a szakmai ágazatok liberalizálását előíró tervekre a kormánypártok közül a Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) is nemet mond. Mario Draghi bizalmi szavazással fenyegetett.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató