2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Engedélyezi az azonos neműek házasságát a Skót Egyház

A Skót Egyház közgyűlése hétfőn 274 szavazattal 136 ellenében megszavazta, hogy lelkészei és esperesei azonos nemű párokat adhassanak össze. A döntés véget vet a több száz éve tartó tilalomnak. A változtatás hátterében az állt, hogy a Skót Egyház népszerűsége a melegházasságok tiltása miatt olyan mérvű hanyatlásnak indult, hogy az már az egyház fennállását veszélyeztette. Az új rendeletnek megfelelően az egyház liturgiáját és hivatalos dokumentumait is átírják úgy, hogy azokban ezentúl ne férj és feleség megnevezések szerepeljenek, hanem „a felek”.

A közgyűlés döntése után több lelkész azonnal bejelentette, hogy örömmel vállalkozik azonos nemű párok összeadására. A jelentkezők között volt a brit királyi légierő lelkésze, James Bissett is. A Skót Egyház pálfordulását több esélyegyenlőségi jogvédő szervezet is lelkesen üdvözölte.

A Skót Egyház a döntéssel Nagy-Britannia legnagyobb olyan felekezete lesz, amely engedélyezi az azonos neműek esketését. A változtatást azonban sokan ellenzik. Köztük Ben Thorp tiszteletes is, aki rámutatott, hogy a döntés feszültségeket fog szítani az egyházon belül, tekintve, hogy a melegházasságok engedélyezését az egyháztanácsok több mint egyharmada elutasította.

„Ezzel a döntéssel nem ér véget egyházunk hanyatlása, és vonzóbbá sem válik a fiatal generációknak” – fogalmazott Thorp tiszteletes.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató