2022. július 01. - Annamária, Tihamér
EUR : 396.27
USD : 377.01
Időjárás ikon37°22°

Esküt tesznek az új kormány miniszterei, felszólal Orbán Viktor a parlamentben

Terítéken lesznek a miniszteri hatáskörök és feladatok.

Módosíthatja mai ülésén az alaptörvényt az Országgyűlés, délután pedig esküt tesznek a plénum előtt az új kormány miniszterei.

Veszélyhelyzet és miniszteri hatáskörök 

A 11 órakor kezdődő ülésen a napirend előtti felszólalások után fogadhatják el a képviselők az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását, amely a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.

A parlament dönt a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslatról,

amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen.

Határoz a parlament a Magyarország Alaptörvényének tizedik módosításáról és azzal összefüggésben a katasztrófavédelmi törvény megváltoztatásáról. Ez a két előterjesztés kezdeményezi lehetővé tenni, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is. A határozathozatalok után hosszabb szünet következik, majd 16 óra után kerül sor a miniszterek eskütételére.    

Felszólal Orbán

A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, ezért ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről. Ezt követően

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Országgyűlésben,

bemutatja kormányának tagjait, akik a parlament előtt esküt tesznek. 

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató