2022. június 30. - Pál
EUR : 400.72
USD : 378.32
Időjárás ikon36°20°

Lavrov: Ha a Nyugat együtt akar működni velünk a jövőben, majd mi eldöntjük, hogy kérünk-e belőle

Oroszország külügyminisztere kijelentette, hogy Moszkva a Kínával való kapcsolatok fejlesztésére fog összpontosítani, bár kész meghallgatni a nyugati javaslatokat is a kapcsolatok helyreállításáról.

Szergej Lavrov egy moszkvai rendezvényen feltett kérdésre azt válaszolta, hogy a nyugati országok „ruszofóbiát” hirdettek, mióta Oroszország megkezdte az ukrajnai inváziót – írja a Guardian. Moszkva azon dolgozik, hogy a nyugatról importált árukat helyettesítse, és a jövőben csak olyan „megbízható” országokra fog támaszkodni, amelyek függetlenek a Nyugattól.

„Ha ők (a Nyugat) fel akarnak ajánlani valamit a kapcsolatok újrafelvételére, akkor komolyan meg fogjuk fontolni, hogy szükségünk van-e ilyesmire egyáltalán” – mondta Lavrov a külügyminisztérium honlapján található átirat szerint.

Lavrov sérelmeket fogalmazott meg a nyugati országokkal szemben, amelyek szerinte eltökéltek abban, hogy Oroszország kárára változtassák meg a nemzetközi kapcsolatok szabályait. „A biztonságunk, a gazdaságunk és hazánk szociális szférája szempontjából kritikusan fontos ágazatok fejlődésének biztosítása érdekében meg kell szakítanunk a nyugathoz fűződő minden függőségünket." – mondta.

Lavrov szerint Moszkva célja most a Kínával való kapcsolatok további fejlesztése. Most, hogy a Nyugat „diktátori pozícióba” került, a Kínával való gazdasági kapcsolataink még gyorsabban fognak növekedni. Az állami költségvetés közvetlen bevételein túl ez egy lehetőség (az oroszországi) távol-keleti és kelet-szibériai fejlesztésére is”.

Kína – mondta – olyan információs és kommunikációs technológiákkal rendelkezik, „amelyek semmivel sem maradnak el a nyugatiaktól. A nagy üzlet itt kölcsönös előnyökkel fog járni”.

Lavrov szerint Oroszország „csak magára és azokra az országokra számít, amelyek megbízhatónak bizonyultak, és nem „táncolnak úgy, ahogy mások fütyülnek”. Ha a nyugati országok meggondolják magukat, és felajánlják az együttműködés valamilyen formáját, akkor majd mi eldöntjük, hogy kérünk-e belőle.”

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató