2024. február 25. - Géza
EUR : 388.81
USD : 359.44
Időjárás ikon12°

Megerősítették a felforgató Navalnij kilencéves börtönbüntetését

Az orosz bíróság kedden elutasította Alekszej Navalnij ellenzéki politikus fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi, csalás és az igazságszolgáltatás tekintélyének megsértése címén rá kiszabott kilencéves börtönbüntetést.

„A lefortovói bíróság március 22-i ítélete változatlan” – közölte a moszkvai városi bíróság egyik bírája, jelezve, hogy az ítélet azonnal hatályba lép.Navalnijt egyebek között azzal vádolták, hogy több millió rubel adományt elsikkasztott korrupcióellenes szervezetei javára. Március 22-én első fokon kilenc évre ítélték, és ez magában foglalja a 2021 márciusában „csalás” miatt kiszabott büntetést is, amely egy 2014-es, a francia Yves Rocher céget érintő ügyben született.

Ügyvédei azonnal jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen.

Alekszej Navalnij videokonferencián keresztül jelent meg a másodfokú ítélethirdetésen a Moszkvától 100 kilométerre fekvő Pokrov-telepről, ahol büntetésének első részét tölti. Az eljárás vége előtt azt mondta: „Megvetem az önök bíróságát, az önök rendszerét”, és úgy vélte, hogy az eljárásnak semmi értelme.

Navalnijt 2021 januárjában tartóztatták le, amikor visszatért Berlinből, ahol több hónapig lábadozott egy mérgezésből, amelyért Vlagyimir Putyin orosz elnököt tartja felelősnek. Az államfő kategorikusan cáfolta ezt, az ügyben nem indult vizsgálat.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató