2022. augusztus 16. - Ábrahám
EUR : 397.33
USD : 389.27
Időjárás ikon34°19°

Orbán Viktor nem hajlandó tárgyalni az EU-val az orosz olaj embargójáról

A miniszterelnök ezt levélben közölte az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület elnökével.

Orbán Viktor levelet küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek, melyben arról írt, nem hajlandó tárgyalni az orosz olaj uniós embargójáról a jövő héten esedékes EU-csúcson. Orbán sorai szerint, ha az EU nem részletezi, Magyarország milyen anyagi támogatásra számíthat az orosz olajtól való függetlenedéshez, akkor nem tudjuk támogatni a szankciót.

"Konszenzus híján kontraproduktív lenne vezetői szinten tárgyalni a szankciós csomagról. Az csak a belső megosztottságunkat domborítaná ki, anélkül, hogy reális esélyt kínálna a nézeteltéréseink feloldására. Ezért azt javaslom, ne vegyük napirendre ezt a témát a következő Európai Tanács ülésen." Ezt írta Orbán Viktor a levélben, melybe a Financial Times nyert betekintést.

Az Európai Bizottság múlt héten mutatta be a REpowerEU névre hallgató új energetikai csomagját. Az EU vezetői szerint ezzel a tervekkel 2027-re el lehetne engedni az orosz fosszilis tüzelőket.

Orbán arról írt levelében, hogy a terv "bátorító jeleket" tartalmaz, de nem tudja csitítani Magyarország aggodalmát, mivel nem részletezi a leválás pénzügyi hátterét a legjobban aggódó, tengertől elzárt tagállamok számára. Sem az orosz olajról való leváláshoz szükséges azonnali beruházások finanszírozásának módját, sem a lépések időzítését nem tartalmazza a tervezet - szól Orbán kritikája. Levelében Orbán arról is ír, hogy a javasolt szankciók "komoly ellátási problémákat" és "ársokkot" hoznának a magyar háztartásokra és a gazdaságra.

A miniszterelnök arról is írt, hogy Magyarországnak az olajfinomítók átállításához és új csővezetékek építéséhez is anyagi támogatásra van szüksége.

Ismert, hogy az EU 2 milliárd eurót folyósít a közép-európai országoknak a helyreállítási alapon keresztül. Magyarország helyreállítási tervét azonban még mindig nem fogadták el az úgynevezett kamu "korrupciós és jogállamisági elégtelenségek" miatt. Orbán levelében arra is rámutatott, hogy jóváhagyott stratégia híján Magyarország rövid távon nem tud részesülni a REpowerEU-csomagból sem. Azt is leírta ugyanakkor, hogy az ezirányú tárgyalásokat "pragmatikus és eredmény-orientált" hangnemben fogja folytatni.

Az Európai Tanács megkapta Orbán levelét, de hivatalosan még nem reagáltak rá - erősítette meg az Eurologusnak egy a tanácshoz közeli uniós forrás. A forrás szerint Michel minden vezetővel egyeztet a jövő heti csúcsra készülve, így ez az ügy is "folyamatban van." - írja a HVG.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató