2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Orbán Viktor rendkívüli bejelentése: Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány

A miniszterek eskütétele után jelentette be a döntést Orbán Viktor.

Az Ukrajnában zajló háború miatt hirdetett veszélyhelyzetet a kormány ma éjféltől - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon megjelent videójában. Az új kormány kedd délután tette le az esküt a Parlamentben, a döntést nem sokkal ez után közölte a miniszterelnök.

A háborús veszélyhelyzetet azután rendelhette el a kormány, hogy az Alaptörvényt módosítva lehetőséget adott erre. A módosítást ma írta alá Novák Katalin köztársasági elnök, amit a Facebookon jelentett be.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a háború folyamatos veszélyt jelent az országra, az, és a brüsszeli szankciók hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedésekhez vezettek.

A miniszterelnök szerint a világ gazdasági válság küszöbén áll. Megismételte, az országnak ki kell maradnia a háborúból, meg kell védeni a családok anyagi biztonságát, amihez mozgástér kell.

A járvány elleni veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon és minden lehetséges eszközzel megvédje az országot és a családokat - fogalmazott a miniszterelnök. Orbán azt ígérte, az első döntésekről szerdán tájékoztat.
 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató