2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

A DK-nak elege van, mert az Orbán-kormány nem tud függetlenné válni az orosz olajtól

Arató Gergely kérdőre vonta az ötödik Orbán-kormányt.

A Demokratikus Koalíció azt javasolja, hogy a kormány kezdje csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függőséget. Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese szerdai, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, az elmúlt hetek megmutatták, hogy számos formája lehet az orosz energiától való függetlenedésnek - írja az MTI.

Úgy fogalmazott: 

az egész EU-ban csak az Orbán-kormány az, amelyik "nem tud vagy inkább nem akar" függetlenné válni az orosz energiától.

A képviselő bejelentette, frakciójuk határozati javaslatot nyújtott be, hogy "kérdőre vonja a kormányt", mit tett és mit fog tenni az orosz energiától való függetlenedés érdekében? A határozati javaslatban azt kérik, hogy a kabinet kezdjen konzultálni az uniós tagállamokkal a közös gázbeszerzésekről, illetve kezdje meg azoknak a kapcsolódási pontoknak a kiépítését, amelyek jobban integrálnák az országot az uniós gáz- és árampiacba.

A DK azt is javasolja, hogy a kabinet bővítse a megújuló energiaforrások felhasználását, valamint indítson el egy önrész nélküli lakásfelújítási programot - tette hozzá.

Arató Gergely végül leszögezte, addig nem támogatják az energiára vonatkozó szankciók bevezetését, amíg nem sikerül pótolni az orosz energiát.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató