2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Jönnek a szektorális különadók, elvonják az extraprofitot bankoktól és a multiktól

A bankoktól és a multiktól elvont extraprofitból fizetjük a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit - jelentette be Orbán Viktor.

A miniszterek bemutatását követően nem sokkal rendkívüli bejelentést tett a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnök. Háborús veszélyhelyzetet hirdetett, amely kedd éjféltől lépett életbe. Szerda kora délután ülésezett a kormány, valamint bejelentette a miniszterelnök, hogy szerda délután újabb – kapcsolódó – intézkedéseket jelent majd be.

Orbán Viktor szerda délután bejelentette, hogy elvonják az extra profitot, aminek a segítségével megvédik a rezsicsökkentést. A miniszterelnök elmondta, hogy a mai kormányülésen áttekintették az ország gazdasági helyzetét. Hozzátette, hogy a háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul,

ami két tényező drasztikus áremelkedésekhez vezet.

Drasztikus áremelkedésekhez vezet a háború és a brüsszeli szankciós politika Orbán Viktor szerint. Az energiaárak tovább emelkednek, és ezért „egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat” – mondta a miniszterelnök. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Az emelkedő kamatok és az emelkedő árak miatt a nagy bankok és multik extraprofitra tesznek szert, a kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. „Innen fizetjük majd ki a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit” – fogalmazott Orbán.

„Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az enegiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be” – jelentette be a miniszterelnök. Ezek a korlátozások időben korlátozottak, két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak

”Akik ebben a háborús helyzetben extra profitra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez„ – folytatta a miniszterelnök. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket, a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni.”

A részleteket a csütörtök délutáni kormányinfón ismerteti Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató