2022. június 29. - Pál, Péter
EUR : 403.52
USD : 381.29
Időjárás ikon35°21°

Romániában kihirdették a törvényt, ami lehetővé teszi a kitermelést a fekete-tengeri gázmezőn

Klaus Iohannis román elnök szerdán kihirdette azt a törvényt, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz kitermelését - írja az MTI. A törvényt múlt héten fogadta el a román képviselőház ügydöntő házként.

A román állami Romgaz tavaly ősszel állapodott meg az Exxonnal, hogy megvásárolja az amerikai óriásvállalat részesedését a Neptun Deep nevű gázmezőben. A közelmúltban feltárt mező a Fekete-tenger mélyén van, és az Exxon felerészben volt a tulajdonosa. A másik felét az osztrák OMV romániai leányvállalata bírja. Magyari Péter akkor arról írt, hogy sokáig a magyar kormány is nagy reményeket táplált a mezővel kapcsolatban, úgy volt ugyanis, hogy az ottani gáz nagy részét Magyarország irányába szállítják majd.


A jogszabályt korábban a szenátus is megszavazta, amely módosított az úgynevezett offshore törvényen. A módosításra azért volt szükség, mert a 2018-ban, a szociáldemokrata kormány idején elfogadott törvénnyel elégedetlenek voltak a befektetők, akik jegelték döntésüket a kitermelés elkezdéséről. A 2020. decemberében megtartott parlamenti választások után a román kormánykoalíció megígérte, hogy módosítani fogja a jogszabályt. A tavaly ősszel megalakult, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) magában foglaló nagykoalíció felgyorsította a jogszabály elfogadási eljárását.

A most hatályba lépő törvény szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató