2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Gulyás Gergely: Csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvezményesen a magyar kutakon

Gulyás Gergely Kormányinfót tart. 

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a keddi kormányülésen a veszélyhelyzet elrendeléséről döntöttek, és bár közvetlen veszélyről nincs információ, de humanitárius katasztrófa van, több mint hétszázezren érkeztek eddig Magyarországra Ukrajnából, valamint a gazdasági következmények is súlyosak, amit még a brüsszeli politika is megfejelt. 

A kormány azt látja, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatósága a kormány egyik legfontosabb és legnehezebb feladata. Ahogy azt tegnap Orbán Viktor bejelentette, rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozása mellett döntöttek. Az magyar kormány két legfontosabb feladata, hogy ne csak az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képesek legyenek megvédeni.

A miniszter arról is beszélt, hogy meg kell erősíteni a honvédséget, valamint a méltánytalan extraprofithoz jutó bankoktól, nagyvállalatoktól kell hozzájárulást várni. Extraprofit-különadókat vezetnek be, ezekből biztosítják, hogy finanszírozni tudják a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot.

Itt vannak a számok, ekkora összegeket szed be a kormány az extraprofit különadókból

Nagy Márton az extraprofit különadókról kifejtette, hogy ezek a jelenlegi ágazati különadók felett történnek kivetésre.

A bankszektorban az extraprofit különadó mellett a tranzakciós illeték kibővítésével is többletre tesznek szert, ez a kettő összesen 300 milliárd forintot jelent, ebből 50 milliárdot tesz ki a tranzakciós illeték.

Biztosítói szektor: 50 milliárd forintot vonnának el.
Energiaszektor: főként a MOL érintettsége jelenik meg itt, 300 milliárd forintról van szó.
Kiskereskedelmi szektor: 60 milliárd forint.
Telekommunikációs szektor: 40 milliárd forint.
Légitársaságok: 30 milliárd forint.
Gyógyszerforgalmazói szektor, ide nem értve a kis gyógyszertárakat: 20 milliárd forint.
Reklámadó 2023. január 1-től: 15 milliárd forint.

Ezek összesen meghaladják a 800 milliárd forintot.

A miniszter részletezte, hogy a bankszektorban a növekvő infláció és kamatok miatt a felgyülemlett likviditás összege megközelíti a 13 ezer milliárdot, erre 0,3 százalékot fizet, az eszköz oldalon ezt közel 7 százalékon ki tudja helyezni. A biztosítóknál emelkedik az öngondoskodás igénye, az infláció emelkedése miatt közel 20 százalékkal fognak a biztosítói díjbevételek emelkedni idén.

Gulyás Gergely: Csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak

A kormány úgy döntött, hogy péntektől a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a tankolást a benzinkutaknál. A magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy Magyarországon tankoljanak, mert a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Csökkentik a minisztériumok kiadásait és beruházásokat halasztanak el

Nagy Márton gazdfejlesztési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy újabb gazdasági válság közeleg. Ehhez válságálló gazdaságot kell építeni. Idén 4,9, jövő 3,5 százalékos GDP arányos hiánnyal számolnak.

Megismételte, hogy két alapot állítottak fel. Ehhez a bevételeket extraprofit különadókból érik el. Kiadás terén is tesznek lépéseket, de védik a nyugdíjak vásárlóértékét, a családvédelmi intézkedéseket és a rezsicsökkentést is fenntartják. A minisztériumok költségvetését csökkentik, az állami beruházásokat átütemezik és csak a piaci beruházásokat fogják ösztönözni. Ezek a lépések a bevételeknél 40, a kiadásoknál 60 százalékkal járulnak hozzá a csökkentéshez.

Ma átadják a jövő évi költségvetés tervezetét

A jövő évi költségvetés tervezetét ma átadják a Költségvetési Tanácsnak, ennek tíz napja van a véleményezésre. A jövő évi költségvetésben 68 ezer milliárd forintos GDP-vel számolnak, 26 ezer milliárd körüli a költségvetési főösszeg, az infláció 5,2 százalékos lehet. A 3,5 százalékos hiánycélt tűzték ki célul, és reális lehet a 4,1 százalékos növekedés

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató