2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Itt élő oroszok és belaruszok számláit mondta fel tévedésből az Erste

A pénzintézet szerint adminisztrációs technikai hiba történt, amelyet kivizsgálnak.

Az Erste Bank annak ellenére mondta fel több orosz és belarusz állampolgár bankszámla-szerződését, hogy Magyarországon tartózkodási engedéllyel élnek, így a jogszabályok szerint nem kellene a szankciót előíró uniós rendelet hatálya alá esniük – írja a Telex.



A 2022/576. (2022. IV. 8.) rendelet azt írja elő, hogy „Tilos betétet elfogadni orosz állampolgároktól vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személyektől, illetve oroszországi székhelyű jogi személyektől, szervezetektől vagy szervektől, ha a természetes vagy jogi személy, szervezet vagy szerv betéteinek összértéke hitelintézetenként meghaladja a 100 ezer eurót.” Olyanokra tehát nem vonatkozik, akiknek állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van.

A Telex egyik olvasójának – és még további nagyjából húsz ügyfélnek – mégis felmondták a szerződését, annak ellenére is, hogy az illető személyesen bemutatta a tartózkodási engedélyét. Az Erste azt közölte a lappal, hogy az érintettekkel „adminisztrációs technikai hiba” miatt bontottak szerződést, miután azonban panasszal éltek emiatt, kivizsgálják az ügyüket, és helyreállítják a számlavezetést azokban az esetekben, ahol a felmondás indokolatlan volt.

A lap olvasója azt írta, azért is különösen felháborító számára az eset, mert az Ukrajna melletti valamennyi szolidaritási lépéssel egyetért.

A bank jelezte, hogy egyelőre azoknak a számláját sem fagyasztotta be, akikre tényleg vonatkozik az uniós szabály, meghatározott ideig lehetőségük van felvenni vagy elutalni a pénzüket.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató