2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Szaunában fajtalankodó homoszexuálisok kapták el a majomhímlőt

Spanyolországban 59-re emelkedett a majomhimlő-fertőzéssel diagnosztizált betegek száma - közölte Carolina Darias egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón szerda este.

48 esetet Madridban szűrtek ki, emellett a Kanári-szigeteken, Andalúziában és Baszkföldön is igazoltak eseteket.

A madridi tartományi kormány tájékoztatása szerint a fertőzések többsége

egy fővárosi szaunához kapcsolható, amelyet már bezártak a hatóságok. A betegek mind férfiak, egyikük állapota sem súlyos, jól gyógyulnak. A fertőzési lánc felderítésén, a kontaktszemélyek azonosításán folyamatosan dolgoznak.


A fővárosi III. Károly egészségügyi kutatóintézet által eddig bevizsgált száz laboratóriumi mintából 41 lett negatív.



Az elmúlt hetekben Európában a legtöbb majomhimlős esetet Nagy-Britannia után Spanyolországban szűrték ki.

Carolina Darias egészségügyi miniszter elmondta: Spanyolország csatlakozik az Európai Unió közös oltóanyagbeszerzési kezdeményezéséhez, amelynek keretében a Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóságon (HERA) keresztül a Bavarian Nordic dán vállalat Imvanex nevű, himlőelleni oltását vásárolják meg a holland SIGA nevű cég Tecovirimat nevet viselő antivirális tablettájával együtt. A beszerzés részleteit később hozzák nyilvánosságra.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tájékoztatása szerint eddig a világ 16 országában mintegy 250 esetet regisztráltak, ám a WHO vezetése úgy véli: a betegség széles körű terjedésének kockázata továbbra is alacsony.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartozik. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató