2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Lavrov: a nyugati vezetőknek számos fóbiájuk van

A nyugati vezetők kivételesnek hiszik magukat, és a nagyságtudat és az irracionális félelmek vezérlik őket – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán az RT Arabic csatornának adott interjújában.

“TUDJUK, HOGY NYUGATI BARÁTAINKNAK SOK FÓBIÁJUK, SOK KOMPLEXUSUK VAN. VAN FELSŐBBRENDŰSÉGI KOMPLEXUSUK, A TÉVEDHETETLENSÉGI KOMPLEXUSUK, ÉS AZT HISZEM, VAN NÉMI PARANOIÁJUK IS” – MONDTA LAVROV.

“Minden olyan folyamatot, amely nem foglalja magában a Nyugatot, amelyet a Nyugat nem ellenőriz, ellenzéknek, az uralmuk kihívásának tekintenek” – magyarázta, utalva a különböző regionális gazdasági integrációs csoportokra és szervezetekre, amelyekben Oroszország részt vesz.

“LEGFŐBB IDEJE, HOGY LESZOKJANAK ERRŐL A SZOKÁSUKRÓL”.



A megjegyzéseket Lavrov akkor tette, amikor megvédte Moszkva ellenállását az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel szemben, akiket Oroszország azzal vádol, hogy gusztustalan módszerekkel kényszerítik rá akaratukat más nemzetekre.

Az a törekvés, hogy Oroszországot gazdasági szankciókkal és diplomáciai elszigeteléssel büntessék válaszul Ukrajna megtámadására, amelybe Washington az egész világot be akarja vonni, a legújabb példa erre – mondta Oroszország vezető diplomatája.

AZ ANGOLSZÁSZ SZÖVETSÉG ARCÁTLANSÁGA NEM ISMER HATÁROKAT, ÉS ERRE MINDEN NAP KAPUNK MEGERŐSÍTÉST – MONDTA. “A NYUGAT MINDEN NAP, KIVÉTEL NÉLKÜL MINDEN FŐVÁROSBA ELKÜLDI KÖVETEIT ÉS KÜLDÖTTEIT… ULTIMÁTUMOKAT ÉS ZSAROLÁSOKAT”.

Oroszország örömmel látja, hogy Ázsia, Afrika és Latin-Amerika legtöbb országa ellenáll a nyomásgyakorlásnak – mondta Lavrov.

“EZEK A NEMZETEK NEM AKARJÁK VESZÉLYEZTETNI NEMZETI MÉLTÓSÁGUKAT ÉS SZOLGAFIÚKÉNT ROHANGÁLNI, HOGY [A NYUGAT] NEVÉBEN VÉGEZZÉK A HÁZIMUNKÁT” – MONDTA.

Az ő hozzáállásuk nem újdonság, és az európai gyarmatosítás modern változata – mondta Lavrov. Szerencsére a történelem a világ multilaterális jövőjének kedvez, így a nyugati nemzetek, amelyek megpróbálják megőrizni domináns státuszukat, az emberiség természetes fejlődése ellen cselekszenek – véli.

Lavrov szerint a Nyugat azon jogosultságának érzése, hogy a világgal saját belátása szerint bánjon, gyakran katasztrofális következményekkel jár. Ez volt a helyzet Jugoszláviával az 1990-es években, amelyet leromboltak, amikor az USA úgy döntött, hogy érdekei ezt megkövetelik, Irakkal 2003-ban, amikor az USA hamis ürügyekkel szállta meg az országot, és Líbiával 2011-ben – mondta Lavrov.

“PERSZE, IRAKBAN ÉS LÍBIÁBAN IS AUTORITER REZSIMEK VOLTAK, DE OTT NEM VOLTAK TERRORISTÁK. NEM VOLTAK ÁLLANDÓ HARCOK ÉS KATONAI PROVOKÁCIÓK” – MUTATOTT RÁ.

“Ez a nyugati államok mentalitása. Azt hiszik, hogy a biztonságuk az egész világtól függ, és ezért nekik kell uralniuk a világot” – tette hozzá.

Az Ukrajnában zajló válság ugyanebből az okból ered, vagyis az orosz nemzetbiztonság nyugati semmibevételéből – mondta Lavrov. Évtizedeken át egyszerűen figyelmen kívül hagyták Moszkva ellenvetéseit a NATO európai bővítésével szemben, és a fenyegetés megfékezésére a katonai opció felé terelte Moszkvát – mondta.

Oroszország február végén támadta meg Ukrajnát, miután Kijev nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Moszkva végül elismerte a donyecki és luganszki köztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött jegyzőkönyvek célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató