2024. május 20. - Bernát, Felícia
EUR : 387.87
USD : 357.68
Időjárás ikon25°14°

Megjelent a benzinárstop módosításáról szóló rendelet

Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik

– ezzel a bekezdéssel egészítette ki a kormány a benzinárstopról szóló rendeletét. A tegnap este megjelent Magyar Közlöny 88. számában olvasható módosító kormányrendeletből az is kiderül, hogy

van kivétel az intézkedés alól. 


A külügyminiszternek kell rendeletet alkotnia arról, hogy ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, akkor az ezekből az országokból érkező járművek jogosultak lehetnek a kedvezményes árú üzemanyagra. Az előzetes találgatások szerint ez 

Szerbiát és Szlovéniát érintheti, 

hiszen ezekben az országokban vezettek be eddig hatósági árat az üzemanyagokra. Szijjártó Péter várhatóan közzéteszi a konkrét listát az érintett országokról (erre a rendelet fel is hatalmazza). 

A rendeletben szerepel továbbá, hogy a benzinkutasnak – amennyiben a gépjármű honosságát kétséget kizáróan nem tudná megállapítani – van lehetősége arra, hogy felhívja a vásárlót a honosság igazolására, ezt legegyszerűbben a forgalmi engedély bemutatásával lehet megtenni. 

– Ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az  üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető

– fogalmaz a rendelet. 

Az útról látható benzinkutas táblákon továbbra is a hatósági árat kell feltüntetni, a kútoszlopokon viszont a piaci árnak is szerepelnie kell. A vásárlókat az eltérés miértjéről magyar és angol nyelvű táblákon tájékoztatják a kutak üzemeltetői. 

A tegnapi napon a határhoz közeli benzinkutakra rengetegen érkeztek a szomszédos országokból, hogy kihasználják az árstop utolsó korlátozások nélküli napját, a mai naptól nagyobb nyugalom köszönthet be ezen települések benzinkútjain is, és a magyarországi autósok gyorsabban tankolhatnak.

(MNO)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató