2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Menczer az ukrán nagykövetnek: Megdöbbentő és elfogadhatatlan a Barátság kőolajvezetékre tett ukrán kijelentés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára a budapesti ukrán nagykövetnek is jelezte, hogy az ilyen nyilatkozatok nem segítik a partnerséget.

"Magyarország kihasználta Oroszország Ukrajna elleni indított háborúját és zsarolja az Európai Uniót" – nyilatkozta az ukrán energetikai miniszter tanácsadója csütörtökön a kijevi biztonsági fórumon.
Olena Zerkal arról beszélt, hogy a magyar kormány most úgy érzi, bármit kérhet azért cserébe, hogy ne rombolja le az európai egységet. Szóba hozta a Barátság (Druzsba) kőolajvezetéket is, amely Ukrajna felől szállít olajat Magyarországra, és úgy fogalmazott: „helyes lenne, ha történne vele valami”.

A kijelentésre reagált a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára, Menczer Tamás. A közösségi oldalára kikerült videóban azt mondta, hogy személyes megbeszélést folytatott Ljubov Nepoppal, Ukrajna budapesti nagykövetével (a tanácskozást az ukrán nagykövet kezdeményezte), akinek elmondta, hogy Magyarország minden bajban lévőnek segít, de a magyar energiabiztonságot támadó nyilatkozatok megdöbbentőek és elfogadhatatlanok. Közölte vele, hogy nagy megdöbbenéssel olvasta az ukrán energetikai miniszter tanácsadójának kijelentését.

Ez egy megdöbbentő és elfogadhatatlan nyilatkozat, nem segíti a partnerséget”

– jelentette ki Menczer, hozzátéve: a magyar kormány álláspontja világos, az ország energiaellátása biztosított, a magyar családokat és a rezsicsökkentést megvédték és meg is fogják védeni.



Az államtitkár elmondása szerint arról is beszámolt Nepopnak, hogy eddig 720 ezer menekült érkezett Magyarországra, ahol mindenkinek szállást és ellátást biztosítanak, segítik a gyerekek iskoláztatását és a szülők munkához jutását is, az Ukrajnába juttatott segélyszállítmányok mennyisége pedig megközelíti a kétezer tonnát. Közölte azt is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter a varsói donorkonferencián ötpontos segélyjavaslatot ajánlott fel, amelynek része kórházak és iskolák újjáépítése, mobilotthonok szállítása is Ukrajnába.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató