2024. július 25. - Jakab, Kristóf
EUR : 391.96
USD : 361.72
Időjárás ikon28°18°

Halálbüntetést kaphatnak a brit zsoldosok, akiket a Donbasszban fogtak el

Halálbüntetésre számíthat két brit és egy marokkói zsoldos, akik csatlakoztak az ukrán hadsereghez, majd később elfogták őket a Donyecki Népköztársaság (DNR) erői – közölte pénteken a köztársaság főügyészsége.Viktor Gavrilov igazságügyi szóvivő elárulta, hogy befejeződött a nyomozás “külföldi zsoldosok egy csoportjának” tevékenységével kapcsolatban, akik állítólag “részt vettek a DNR elleni ellenséges cselekmények előkészítésében és végrehajtásában”, és “a büntetőeljárásuk lezárásra került”.

“AZ ÜGY ANYAGÁT ÁTADTÁK A KÖZTÁRSASÁG EGYIK BÍRÓSÁGÁNAK MEGFONTOLÁSRA, AMELY A HADIÁLLAPOTRA TEKINTETTEL – A HALÁLBÜNTETÉS ALKALMAZÁSÁT EREDMÉNYEZHETI A VÁDLOTTAKKAL SZEMBEN” – MONDTA GAVRILOV ÚJSÁGÍRÓKNAK.

A főügyészség pontosította, hogy a nyomozás megerősítette, hogy a brit Shaun Pinner és Andrew Hill, valamint a marokkói Ibrahim Saadoun a DNR büntető törvénykönyvének három cikkelye szerinti bűncselekményekben vett részt: “csoportosan elkövetett bűncselekmény”, “a hatalom erőszakos megszerzése vagy erőszakos megtartása” és “zsoldoskodás”.

A DNR büntető törvénykönyve szerint a nemzetközileg bűncselekménynek minősülő zsoldoskodás háromtól hét évig terjedő szabadságvesztéssel, a hatalom erőszakos megszerzése pedig 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Súlyosbító körülmények vagy háborús helyzet esetén halálbüntetés is kiszabható.

Igor Konasenkov orosz katonai szóvivő vezérőrnagy korábban azt mondta, hogy a külföldi zsoldosok legfeljebb “hosszú börtönbüntetésre” számíthatnak.

Pinner és egy másik feltételezett brit zsoldos, Aiden Aslin felszólította Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy segítse elő a cseréjüket az ukrán erők által őrizetbe vett egyik ukrán ellenzéki vezetőre, Viktor Medvedcsukra. London azonban láthatóan arra szorítkozott, hogy Pinnert és Aslint inkább “hadifoglyoknak”, mint “zsoldosoknak” nevezze, és azt mondta, hogy ennek megfelelően kell bánni velük.

Május elején Andrew Hill közzétett egy videót, amelyben azt mondta, hogy miután Ukrajnába érkezett, rájött, hogy az ott “maga a pokol”. Azt is állította, hogy a külföldi zsoldosok, akikkel harcolt, “igazán rossz emberek és szadisták”.

“MEGÉRTETTEM, HOGY MINDENT ROSSZUL CSINÁLTAM, ÉS REMÉLEM, HOGY A DONYECKI NÉPKÖZTÁRSASÁGTÓL KEGYELMET KAPOK” – MONDTA.

Oroszország azt követően támadta meg a szomszédos államot, hogy Ukrajna nem hajtotta végre az először 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki jegyzőkönyv célja az volt, hogy a szakadár régiók különleges státuszt kapjanak az ukrán államon belül.

A Kreml azóta követeli, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO-hoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezi.

(Oroszhírek)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató