2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Medvegyev: A külföldi ügynökök tevékenységét szigorú ellenőrzés alá kell vonni, és átláthatóvá kell tenni

Az ember mindig utál rosszat gondolni azokról az emberekről vagy szervezetekről, akik látszólag jó ügyekért tevékenykednek. De nézzük meg józanul az úgynevezett külföldi ügynökök tevékenységét - írja a Telegramon az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsa elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev.

Így folytatta a korábbi orosz elnök:

Kezdetnek képzeljük el, hogy egy orosz szervezet vagy orosz állampolgár egy nem kormányzati szervezetet hozott létre az USA területén, és egy ponton keményen elkezdené ütni. Olyan témák felvetése, amelyek rendkívül nagy visszhangot keltenek és súlyosbítják a társadalmi feszültségeket. Például egy olyan civil szervezet, amely az Egyesült Államokban a rendőrség által nem fehér emberek ellen elkövetett illegális fegyverhasználattal vagy iskolai lövöldözésekkel foglalkozik. Lényegében a társadalmi viszály szítása, az amerikai társadalom alapjainak aláásása és a polgárok megsértése a cél. Vajon meddig maradhatna fenn egy ilyen, orosz egyének által szervezett struktúra ott, a sokszor dicsért amerikai demokrácia mellett? Szerintem 24 órán belül kiütnék. És ha valakinek sikerült volna ott valamit tenni az emberi jogok terén, akkor büntetőeljárást indítottak volna, évtizedes börtönbüntetéssel. Letartóztatnák a külföldi alapítóit, akiknek az Államokban van a székhelyük, és zárolnák a számláikat. Az egész világon büntetőeljárást indítanának ellene. 

És mindezt az 1938-ban elfogadott Foreign Agents Registration Act (FARA), a külföldi ügynökök nyilvántartásáról szóló törvény alapján, amely külföldi ügynökként definiál minden olyan személyt vagy szervezetet, amely közvetlenül vagy közvetve politikai vagy pénzügyi tevékenységet folytat egy külső szereplő vagy kormány nevében.

Amerika szigorúan védi ideológiai, erkölcsi, gazdasági és minden más határait a külföldi beavatkozástól. Más nyugati országok pedig gyakorlatilag ellenőrzik azokat, akik más államok pénzeszközeiért dolgoznak, és idegen földön védik az érdekeiket. 

Mi viszont sokkal liberálisabbak vagyunk, mint az amerikai törvényhozók. És emberségesebbek a meggyőződésünkben. Valójában még a külföldi ügynökökről szóló törvény elfogadásával is keveset tettünk azért, hogy megakadályozzuk a különböző rosszindulatú nem kormányzati szervezetek tevékenységét Oroszországban. 
A mi törvényeink még most sem tekintik a külföldi ügynököket bűnözőknek. Általában nagyon óvatos a jogalkotásunk. Az Egyesült Államokban és néhány európai országban bizonyos esetekben az ilyen szervezeteket azonnal betiltják. Nálunk nincs ilyen: csak egy címke van az oldalán vagy a rá való hivatkozásban.
De ha például egy kiadvány külföldről kap pénzt, és egy másik ország érdekeit fejezi ki, akkor a mi polgárainknak, minden tisztesség szerint, tudniuk kell erről. Rajtuk múlik, hogy megbízhatnak-e a forrásban vagy a támogatóban.

El kell ismernünk, hogy a külföldi ügynökök feletti ellenőrzés meglehetősen formális volt. Ma itt az ideje, hogy rendet tegyünk. Ha ilyen nehéz időkben az ország ellen dolgoznak, és ezért pénzt kapnak ellenségeinktől, akkor a válasznak gyorsnak és keménynek kell lennie. Hagyjuk abba a szemérmeskedést, különösen egy különleges katonai művelet és könyörtelen oroszellenes szankciók idején! 
A jogalkotás szintjén pedig pontosabb besorolást és szigorúbb felelősséget kellene bevezetnünk a külföldi ügynökök tekintetében. Az Állami Duma elé már benyújtották azt a törvényjavaslatot, amely ezt lehetővé tenné. A külföldi ügynökök tevékenységét szigorú ellenőrzés alá kell vonni, és átláthatóvá kell tenni társadalmunk számára.

Számos jogalkotási kezdeményezés is létezik a szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelem érdekében. Ezek még mindig megfontolás alatt állnak. Itt is gyors reakcióra van szükség. Amint a bíróság meghozza a szükséges döntést, a válasznak keménynek kell lennie. Ennek magában kell foglalnia a nyilvános tevékenységek betiltását és a külföldi állam érdekében tevékenykedő személyek büntetőjogi felelősségre vonását.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató