2022. június 30. - Pál
EUR : 396.27
USD : 377.01
Időjárás ikon37°22°

5000 négyzetméteres Mandela-emlékpark épül Budapesten

A Gellért-hegy északi lejtőjén hoznak létre egy új, zöld emlékművet, amely Mandela nevét viseli majd.

 A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint az ötezer négyzetméteres gyepes-fás területen létrehozott Nelson Mandela park lesz Budapest első állandó land art alkotása.

A land art alkotások olyan szabadtéri, monumentális, sokszor ideiglenes installációk, amik nem csak alkalmazkodnak a környezeti adottságokhoz, hanem az alkotás szerves részévé teszik a természetet. A Nelson Mandela emlékhely koncepcióját alapjaiban határozzák meg a lejtésviszonyok és a növényzet elhelyezkedése – írták.

Közölték, a névtelen domboldal ezzel többletjelentést, egyedi karaktert kap, a környék új látványossága, találkozóhelye lehet, miközben megmarad értékes zöldfelületnek.

A Nemzetközi Mandela-napon adják majd át a parkot

Az emlékpark a 2013-ban, 95 éves korában elhunyt Nelson Mandela életművének fő üzenetét idézi fel:

a megbékélés és megbocsátás útját.

Ahogy ő is, az emléket állítók is hisznek abban, hogy csak a sérelmeket hátra hagyó, bosszúra nem szomjazó, békében együtt élő társadalom tud épülni és a jövő felé tekinteni – olvasható a kommünikében.

Mint írták, az emlékmű átadása július 18-án, a Nemzetközi Mandela-napon lesz. Az emlékmű kialakítása összesen 9,4 millió forintba kerül. Megrendelője a Budapest Brand nZrt., kivitelező a BKM Budapesti Közművek nZrt. Főkert divíziója.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató