2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Brit hírszerzés: szenvednek az oroszok! Ukránok: intenzívebb lett az orosz támadás

Kiadta szokásos napi hírszerzési jelentését a brit védelmi minisztérium, a főbb megállapításai:

- Oroszország komoly veszteségeket szenvedhetett el a közép- és alacsonyabb rangú tisztjei körében. A dandár- és zászlóaljparancsnokok valószínűleg azért szállnak maguk is harcba a frontvonalban, mert nagyfokú személyes felelősséggel tartoznak az egységeik teljesítményéért.

- Az alacsonyabb rangú tiszteknek is kellett személyesen irányítaniuk a legalacsonyabb szintű taktikai műveleteket is, mert az orosz hadseregben hiányzik az az altiszti állomány, amely ezt a szerepet a nyugati seregekben betölti.

- Az, hogy emiatt nagy arányú veszteség éri a tisztek fiatalabb generációját, valószínűleg súlyosbítani fogja a parancsnokság és az irányítás modernizálása terén fennálló problémákat.

- Azok az orosz taktikai zászlóaljcsoportok (BTG), amelyeket Ukrajnában több egység túlélőiből alakítanak újjá, valószínűleg kevésbé lesznek hatékonyak az ilyen alacsonyabb szintű vezetők hiánya miatt. (A BTG-k a tüzérséget, páncélosokat és légvédelmi egységeket is magukban foglaló, 6-800 fős egységek.)

- Mivel az ukrajnai orosz erők körében több hiteles jelentés is beszámol helyi zendülésekről, a tapasztalt és hiteles szakasz- és századparancsnokok hiánya valószínűleg a morál további romlásához és az alacsony fegyelem fennmaradásához vezet.

 

 

 

Az ukrán propaganda elfelejtett egyeztetni a többiekkel, ugyanis ők eközben az alábbi közleményt adták ki:

Az orosz csapatok behatoltak a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck külvárosába. A város bombázásában két civil meghalt, és további öt megsérült – közölte a Luhanszki terület kormányzója, Szerhij Gardai.

A kormányzó szerint az oroszok délkelet és északkelet felől is bejutottak a városba. A szomszédos Liszicsanszk továbbra is ukrán ellenőrzés alatt áll, de a városba vezető utat is lövik az oroszok. Liszicsanszkból folyik a lakók evakuálása.

A régiót és mindkét várost napok óta intenzíven támadják az oroszok, Szeverodonyeck jelenleg a műveletek fő célpontja.

(Sky News)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató