2022. augusztus 16. - Ábrahám
EUR : 397.33
USD : 389.27
Időjárás ikon34°19°

Dánia döntött: nem fizet rubelben, megveszi másoktól drágábban az orosz gázt

A legnagyobb dán energiaipari vállalat, az Orsted az oroszországi gázszállítás leállására készül május 31-től, miután nem hajlandó rubelben fizetni az orosz energiaforrásért - olvasható a cég honlapján. A dán vállalat a szerződéses kötelezettségek megszegésének tekinti az orosz fél követeléseit.

"Fennáll annak a veszélye, hogy a Gazprom Export leállítja az Orsted gázellátását"- áll a dán cég közleményében. A gáz árának fizetési határideje május 31. Az Orsted jelezte, hogy továbbra is euróban kíván fizetni a szállításokért, vagy megtagadja a Gazprom Exporttal való együttműködést.  

 

A cég azt is közölte, hogy felkészült arra az esetre, ha a Gazprom Export leállítja a gázszállítást. Megjegyezték, hogy Oroszország és Dánia között nincs közvetlen vezeték, az ország közvetítőkön keresztül vásárolhat majd orosz gázt az európai piacon.  

Dánia esetében kis mennyiségű orosz gázról van szó. Az Oroszországból az EU-ba irányuló teljes gázexportból Dánia részesedése mintegy 1,3 százalék, az ország tavaly 1,965 milliárd köbméter földgázt vásárolt a Gazpromtól. Az Orsted képviselői már április végén nyilvánvalóvá tették, hogy nem kívánnak rubelben fizetni az orosz földgázért, és jelezték, hogy erről nem is nyitnak vitát a Gazprom Exporttal.  

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által jóváhagyott, április 1-jén életbe lépett új szabályok arra kötelezik a "barátságtalan országokat", hogy külön számlát nyissanak a Gazprombankban, amelyre devizában kell átutalniuk a gáz árát. Ezután a bank maga értékesíti a valutát a moszkvai tőzsdén, és csak ezt követően tekintik a fizetést teljesítettnek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató