2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

George Soros: A nyílt társadalmak világszerte ostrom alatt állnak

A nyitott társadalomban az állam szerepe az egyén szabadságának védelme.

„A legutóbbi davosi találkozó óta a történelem menete drámaian megváltozott. Oroszország megszállta Ukrajnát. Ez alapjaiban rázta meg Európát. Az Európai Uniót azért hozták létre, hogy megakadályozza, hogy ilyesmi megtörténhessen. Még ha a harcok abbamaradnak is, aminek egyszer be kell következnie, a helyzet soha nem fog visszatérni a korábbi kerékvágásba. Meglehet, hogy Ukrajna megszállása a harmadik világháború kezdetét jelenti, amit nem biztos, hogy civilizációnk túl fog élni. Most ezzel a témával fogok foglalkozni.

Ukrajna megszállása nem váratlanul történt. A világ egyre inkább belebonyolódott két, egymással szöges ellentétben álló kormányzati rendszer, a nyitott és a zárt társadalom közötti küzdelembe. Hadd magyarázzam el a lehető legegyszerűbben a kettő közötti különbséget.

A nyitott társadalomban az állam szerepe az egyén szabadságának védelme; a zárt társadalomban az egyén szerepe az állam uralkodóinak szolgálata.

Más, az egész emberiséget érintő kérdések – a járványok és az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a nukleáris háború elkerülése, a globális intézmények fenntartása – háttérbe szorultak e küzdelem mögött. Ezért feltételezem, hogy civilizációnk talán nem fogja átvészelni.”- írta a Népszava Soros véleményét.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató