2022. június 27. - László
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon33°19°

Háromszoros gázáremelés várható júliustól Romániában

A drágulás oka, hogy megszűntek az államilag szabályozott árak.

A Krónika Online arról ír, hogy két és fél-, háromszorosára emelik a földgáz árát júliustól a legnagyobb romániai energiaszolgáltatók, többnyire az ukrajnai háborúval indokolva a drágítást. A portál emlékeztetett, hogy Bukaresti kormányzati illetékesek nyugtatásnak szánt nyilatkozatai ellenére feltartóztathatatlan az energiahordozók tavaly elkezdődött meredek drágulása Romániában, írják.

A drágulás azzal áll összefüggésben, hogy 2020 júliusától a földgáz, 2021 januárjától a villamos energia lakossági árát is liberalizálták, vagyis megszűntek az államilag szabályozott árak,
hangsúlyozzák.


Tíz, majd kétszáz százalékos drágulás

A társaságok a világpiaci árak felfelé ívelésére hivatkozva előbb 15-20, majd 100-200 százalékos drágulást foganatosítottak, írják, de

vannak szolgáltatók, amelyek jelenleg négy-ötszörös áron értékesítik a földgázt és a villamos energiát

másfél évvel ezelőtti tarifákhoz képest. A Krónika Online kiemeli, hogy a drágulási folyamatnak egyáltalán nem látni a végét. Az egyik legnagyobb romániai gázipari vállalat, a hárommillió lakossági és ipari fogyasztót ellátó E.ON Energie a napokban arról értesítette ügyfeleit, hogy júliustól a jelenlegihez képest közel két és félszeres áron szolgáltatja a földgázt.

„A földgáz beszerzési árának az elmúlt időszakban tapasztalt folyamatos emelkedésére, a romániai energiapiac feltételeinek változására tekintettel társaságunk nem képes meghosszabbítani az Önnel kötött szerződést a jelenlegi kereskedelmi feltételek mellett” – szerepel az ügyfeleknek kiküldött szerződésmódosításban.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató