2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

Politico: Sok uniós ország valójában csendben helyesli Orbán Viktor álláspontját az embargóról

A lap szerint számos európai vezető úgy vélekedik, hogy Putyin hadseregeinél sokkal közvetlenebb veszélyt jelent rájuk nézve a fogyasztói árak emelkedése miatt növekvő választói harag.

Az Európai Unió országai nem tudtak megegyezni vasárnap az Oroszország ukrajnai inváziója miatti szankciócsomagról a brüsszeli csúcstalálkozó előtt, de a tárgyalások folytatódnak. A hétfői és keddi tanácskozások fő témája az EU-csúcson az Oroszország ellen tervbe vett hatodik szankciós csomag, amelynek része lehet az Ursula von der Leyen által május elején beígért teljes körű olajembargó megvitatása is. A kérdésben a magyar álláspont változatlan.- szemlézi a mandiner.hu.

A Politico az Európai Bizottság egyik tisztviselőjére hivatkozva azt írja, hogy még ezen a héten megállapodásra lehet számítani az ügyben, sőt egyes források szerint egy előzetes megállapodás is születhetett már. A lap szerint

számos európai vezető úgy véli: Putyin hadseregeinél sokkal közvetlenebb veszélyt jelent rájuk nézve a fogyasztói árak emelkedése miatt növekvő választói harag.

Brüsszelben a diplomaták vasárnap este azt mondták, egész éjjel dolgozni fognak, és hétfő reggel újra összeülnek a megállapodás reményében, de sokan úgy vélekednek, hogy az ügy bonyolultsága miatt valószínűleg még többnapnyi munkára lesz szükség.

Egyes tagállamok továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy Németország és Lengyelország gazdasági előnyre tehet szert a vezetékes olajra vonatkozó korlátozások miatt, mivel esetükben nem áll fenn annak a veszélye, hogy az ellátásuk megszűnik vagy veszélyesen lecsökken az embargó következtében.

A Politico a magyar álláspont kapcsán arról ír, számos uniós tisztviselő és diplomata szerint sok más ország valójában csendben helyesli azt, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök az olajembargó fokozatos – így több időt igénybe vevő – bevezetése mellett érvelt, valamint amellett, hogy jelentős pénzügyi kompenzáció szükséges az alternatív energiaforrásokra való áttérés elősegítéséhez.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató