2023. március 27. - Hajnalka
EUR : 388.21
USD : 361.93
Időjárás ikon11°

Csernobilba viszik a magyar tűzszerészeket

Az oroszok által hátrahagyott aknákat és lőszereket kell „eltakarítaniuk”.

A csernobili atomerőmű erősen sugárszennyezett zónájának akna- és lőszermentesítéséhez nyújtanak majd segítséget képzéssel és eszközökkel a magyar tűzszerészek – számolt be a Blikk a police.hu oldalra hivatkozva.

A Készenléti Rendőrség azt írta közleményében: a csernobili atomerőmű környékéről kivonuló orosz csapatok több helyen aknákat és robbanócsapdákat, valamint nagy mennyiségű lőszert, illetve robbanóeszközt hagytak maguk után. Ezért elkerülhetetlenné vált a terület akna- és lőszermentesítése,

azonban a megbolygatott radioaktív porral szennyezett talaj miatt ez különleges feladatot jelent a szakembereknek.

A police.hu tájékoztatása szerint az Európai Bizottság Belbiztonsági és Migrációs Főigazgatósága kereste meg a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálat által működtetett Közép-európai CBRN-E Kiképző Központot, hogy osszák meg ismereteiket az ukrán rendőrség tűzszerészeivel. Emellett az ukrán rendőrség kérésére a magyar tűzszerészek a Bombaadat Központok Nemzetközi Munkacsoportjának tagjaként is technikai támogatást nyújtanak – tették hozzá.

A közleményből kiderült,

a belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatával egyetértve feladatként határozta meg a képzési támogatás nyújtását, humanitárius segítségnyújtás részeként védőeszközök és sugárfelderítésre alkalmas berendezések biztosítását,

valamint a más tagországok által technikai támogatásként felajánlott segélyek koordinálását, és azok eljuttatását az ukrán rendőrség tűzszerészeinek.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató