2022. június 26. - János, Pál
EUR : 400.8
USD : 380.12
Időjárás ikon27°19°

Szijjártó Péter: Vészhelyzet esetén Horvátországból is érkezhet kőolaj hazánkba

A külgazdasági és külügyminiszter rendkívüli bejelentésben számolt be zágrábi tárgyalása eredményeiről.

Szijjártó Péter közösségi oldalán jelentkezett be zágrábi tárgyalása után, amelyet Davor Filipoviccsal folytatott. A videóban a külgazdasági és külügyminiszter emlékeztetett arra: Orbán Viktor a hétfői nap folyamán kiharcolta, hogy „azok az országok, amelyek az olajat csövön keresztül kapják, továbbra is a régi feltételek mellett folytathatják gazdálkodásukat.”

A tárcavezető elmondta: ahhoz, hogy a kőolajellátás biztonságos legyen, Magyarországnak más források után is néznie kell. Emlékeztetett: az Ukrajnán keresztül futó Barátság vezeték kapcsán az ukránok már fenyegetőztek, ezért, mint fogalmazott, 

Fel kell készülni, hogy a Barátság vezetéken keresztül a szállítás ellehetetlenül.”

Szijjártó szerint ha az olaj keletről nem tud jönni, akkor délről kell jönnie, mégpedig az Adria-kőolajvezetéken keresztül. 

A külgazdasági és külügyminiszter bejelentése szerint Magyarország és Horvátország megállapodott egy energiabiztonsági együttműködésben, aminek értelmében 

vészhelyzet esetén Horvátországból is érkezhet kőolaj hazánkba.

A tárcavezető szerint megállapodott a két fél abban, hogy Horvátország útvonalat biztosít a kőolajellátásban Magyarország (és így Szlovákia) irányába, és a kapacitásokat is bővítik. Részletekről Szijjártó Péter elmondása szerint kedd délután tárgyalnak a két ország vállalatai. 

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató